İlk kez Londra'da düzenlenen ve oldukça ilgi gördüğünü söyleyebileceğimiz TechCrunch Disrupt Europe, ikinci gününe yatırımcı oturumuyla başladı. Avrupa'dan yeni bir Unicorn'a yatırım yapmak başlıklı oturumda, Avrupa'nın en büyük yatırımcı şirketleri Avrupa ekosistemini ve bunun ne kadar mümkün olduğunu tartıştı.
Oturumda yer alan yatırımcılarının tamamı amaçlarının dev bir şirketi yakalamak olmadığını ekosistemi güçlendirerek başarı oranlarını yükseltmek noktasında bir noktada birleştiler. Facebook gibi 100 milyar dolarlık tek bir şirket yerine 100 milyon dolarlık birçok şirketlerinin olmasını istediğini belirten konuşmacıların genel olarak Avrupa ekosisteminden çok umutlu olduklarını söyleyebiliriz.
2012'de Webrazzi Summit konuşmacıları arasında olan Accel Partner ortağı Philippe Botteri, Index Ventures'tan Saul Klein, Passion Capital'den Eileen Burbidge, Balderton Capital'den Daniel Waterhouse oturumun konuşmacılarıydı.
Son dönemde Avrupa'dan BlaBlaCar, Spotify, Rovio, SoundCloud gibi çok sayıda başarılı şirket çıktığından bahseden konuşmacılar, girişimcilerin Silikon Vadisi'ne taşınmalarını ise sadece pazar ve sektörle alakalı olduğunu belirttiler. Her şirketin Amerika'ya taşınmak zorunda olmadığı belirten Accel Partner ortağı Philippe Botter, şirketin yaptığı işe ve pazarın neresi olduğuna göre şirketin yerleşiminin değişeceğini belirterek örnek olarak BlaBlaCar'ı gösterdi. Paris merkezli olan BlaBlaCar'ın Amerika'da acımasız bir rekabet ve farklı pazar dengeleri olduğu için Avrupa'da kalmasının ve bu bölgede yayılmasının daha anlamlı olduğunu söyledi. Hatırlayabileceğiniz gibi BlaBlaCar, Webrazzi Summit'te yaptığı lansmanla Türkiye pazarına açılmıştı.
Aynı konuyla ilgili Index Ventures'tan Saul Klein ise ters bir örnek vererek ZenDesk'in Kopenhag'da kurulduğunu ama pazarının San Francisco'da olması sebebiyle Silikon Vadisi'ne taşındığını ve bunun çok doğru bir karar olduğunu dile getirdi. İnsan kaynağının da çok önemli olduğunun altını çizen Saul, ZenDesk'in geliştirilmesi için gereken insan kaynağının da San Francisco'da çok daha rahat bulunabileceğini belirtti. Sonuçta girişimci fırası nerede görürse orada gitmek zorunda Avrupa'da olmak veya Amerika'da olmak seçimi tamamen işle alakalı bir seçim.
Amerika dışında İngiltere'nin Avrupa'lı girişimciler için en iyi noktalardan biri olduğu konusunda birleşen konuşmacılar, yine şirketin tipine göre Berlin'in de tercih edilebileceğini belirttiler.
Avrupa'daki en değerli şirketleri sıraladığımızda yatırımcılarının büyük çoğunluğunun ortak olduğunu görüyoruz. Bir süredir yatırımcı şirketlerin sayılarının artması ve Google Ventures'ın da Londra'da Avrupa ofisini açması buradaki pazarın daha da hareketleneceğinin bir göstergesi. Google Ventures'ın Avrupa ofisinin açılmasının yaratacağı rekabete rağmen ekosisteme olan güvene katkı yapacağı ve Silikon Vadisi kültürünün Avrupa'ya taşınmasına katkı sağlayacağını belirtildi. Özellikle şirketin Londra'da olmasının Londra'daki yatırımcı ekosistemi güç kattığı belirtildi.
Büyümeye devam eden Avrupa pazarının girişimciler açısından fırsatlar barındırdığını belirten yatırımcıların enerjisinin Avrupalı girişimciler için pozitif olduğunu söyleyebiliriz. Etkinlikten yeni haberleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Canlı yayını TechCrunch'tan izleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap