Yeni nesil eğitim girişimlerinden bir Harvard çıkar mı? Dünyanın en ilginç girişimlerinden biri olarak gösterilen Minerva Project'in hedefi bu. Ivy League olarak anılan Harvard, Princeton, Yale ve Columbia gibi Amerika ve dünyanın en prestijli üniversiteleri arasına girmek için çalışan Minerva, 15 Ekim'de 70 milyon dolarlık ikinci tur yatırım aldığını duyurdu.
Çin'den TAL Education Group, ZhenFund ve Yongjin Group liderliğindeki tura, girişimin halihazırda yatırımcısı olan Benchmark da katıldı. İlk yatırım turunda 25 milyon dolar alan Minerva böylelikle, toplam yatırım miktarını 95 milyon dolara çıkardı ve bugünün en iyi fonlanan eğitim girişimleri arasına girdi.
Üniversite eğitimini baştan yorumlayan Minerva Project, online ve offline eğitim imkanlarını birlikte kullanan yeni nesil üniversite girişimini KGI (Keck Graduate Institute) ile birlikte hayata geçirmiş. Öğrenci kabulü konusunda Ivy League üniversitelerinden daha seçici olan Minerva Schools at KGI'a girme şansı yakalayan öğrenciler ilk yıllarını San Francisco'da geçiriyor, yurtta kalıyor, ders alıyor ancak geleneksel üniversitelerden farklı olarak Minerva'da dersler en fazla 19 öğrencinin katıldığı, özel, interaktif, online video konferansları formatında veriliyor.
İlk yılın ardından öğrenciler, geri kalan altı dönemin her birini dünyanın farklı şehirlerinde geçiriyor. Minerva öğrencilerini belirli alan gruplarına ayırarak, Buenos Aires, Berlin, Hong Kong, Londra, New York ve Mumbai'ye gönderiyor. Minerva her bir şehirde yerel işbirlikleriyle öğrenciler, laboratuvar çalışması gibi, offline deneyimler sağlamayı planlıyor. Öğrenciler bu sürede uzaktan online derslere katılmaya devam ediyor.
Kurucu sınıfıyla derslerine bu sonbaharda başlayacak olan Minerva'nın kampüssüz üniversite deneyimi, maliyetleri Ivy League'deki rakiplerine göre düşürmesine yardımcı oluyor. Harç ücreti 10 bin dolar olarak belirlenen Minerva (bu fiyat Stanford ve Harvard için yaklaşık 44 bin dolar) ilk 29 öğrencisini ücretsiz kabul ediyor. Bunun nedeni Minerva'nın, öğrencilerine önce tam bir lisans eğitimi sağlayabileceğini garanti etmek istemesi. Girişim, bunu yeni aldığı yatırımla yapmayı planlıyor. (Yeni yatırımın aynı zamanda Çin'den de çok sayıda öğrenci çekme potansiyeli olduğundan da bahsetmek gerekebilir.) Minerva'nın kara geçmesi için 7 bin ila 10 bin öğrenciye ihtiyacı var ve girişimin henüz yolun başında olduğu düşünülürse bunun ciddi bir ölçeklendirme gerektirdiği anlaşılıyor.
Minerva, sanat ve bilim odaklı müfredatıyla da fark yaratma iddiasında. Girişim, geleneksel öğretim kurumlarının öğrencilerine eleştirel düşünce konusunda yeterince yardımcı olmadığını düşünüyor. Minerva'nın "ne?" sorusundan çok "nasıl?"a odaklanan müfredatında Harvard'dan ne kadar farklı bir yaklaşım izlediği tartışılabilir. Ancak yenilikçi yöntemiyle pratikte, Minerva Harvard'ı geride bırakabilir.
Ben Nelson tarafından 2012 yılında kurulan Minerva akademik kadrosuyla da iddialı. Örneğin Minerva Schools at KGI'ın kurucu dekanı Harvard Üniversitesi'nin Sosyal Bilimler eski dekanı Stephen Kosslyn.
Dünyanın her yerinden öğrencinin, akademik başarılarına göre, istedikleri yerden seçkin bir üniversite eğitimi alabilmesi oldukça güzel bir fikir. Ve yenilikçi öğrenme girişimleri, geleneksel eğitim kurumlarını her yönden kuşatmaya başlıyor. Coursera'nın herkese açık, online kursları; birçoğunuzun yakından tanıdığı Khan Academy ya da son dönemde gördüğümüz Startup Class gibi daha spesifik bir kitleyi hedefleyen girişimler bunun örneklerinden birkaçı. Gidişat, meşhur soruya "Urfa'da Oxford mu, neden olmasın?" şeklinde cevap verebilmenin de belki bir olasılıktan daha fazlası olabileceğini gösteriyor. Minerva ise bu fikri gerçekleştirmeye en çok yaklaşan girişimlerden biri olabilir.
Bununla birlikte girişim gördüğü büyük ilginin ardında, Amerika'nın yüksek üniversite harçları ve bu kredilerin yol açtığı krizlerle çıkmaza giren eğitim sistemindeki temel sorunlardan birini adresliyor olması da var.
Minerva Schools at KGI, dünyanın her yerinden öğrenciyi kabul ediyor. İncelemek isterseniz burada.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap