Avrupa’nın en dikkat çeken akıllı cihazları Webrazzi Summit '14 de konuşuldu

Avrupa’nın en dikkat çeken akıllı cihazları Webrazzi Summit '14 de konuşuldu

internet-of-things-2Webrazzi Summit 2014'te öğleden sonra en çok ilgi  oturumlarından bir tanesi “Dünya akıllanıyor: Nesnelerin İnterneti” başlıklı oturum oldu. Daha öncesinde TechCrunch ve TheNextWeb'te editör görevinde bulunana ve geçtiğimiz yıl Tech.Eu’yu kurarak Avrupa ekosistemi merkezli yayın yapan Robin Wauters oturumun moderatörlüğünü yaptığı oturumda nesnelerin interneti, kitlesel fonlama ve 5 yıl sonra pazarın nasıl olacağı üzerine konuşuldu.

Oturumun konuşmacıları ise CubeSensors kurucusu Ales Spetic, Airtame’in CMO’su James Digby, Geeksphone kurucusu ve Blackphone’un CSO’ı Javier Agüera ve LaMetric kurucusu Nazar Bilous oldu.

İlk olarak Lean Startup konusuna değinen Blackphone'un baş araştırmacısı ve kurucularından olan Javier Agüera, bu felsefenin ve yöntemin donanım için çok uyarlanabilir olmadığını donanım odaklı ürünlerde ilk baştan ürünün doğru tasarlanması gerektiği  eğer bu apılmazsa milyonlarca doların kaybedilebileceği ve sadece tasarım ile ürünü üretmek değil aynı zamanda lojistik altyapısının hazırlanması ve ürününüze 2 yıl garanti vermeniz gerektiğini bununda çok önemli olduğunu aktardı.

Donanım ürünlerinde kitlesel fonlamanın önemi nedir?

Oturumda konuşulan bir diğer konu da kitlesef fonlamanın donanım odaklı ürünlerdeki önemi oldu. Konuşmacıların ortak buluştuğu nokta donanım üretmenin çok fazla mali kaynak gerektirdiği ve kitlesel fonlama yöntemlerinin bu açıdan ilk başta çok yararlı olduğu bununla birlikte donanımı ürettikten sonra ki aşamada ne kadar finansmana ihtiyacınız olduğuna dair fikriniz oluyor ve bunun üzerine kitlesel fonlama sayesinde çok düşünmüyorsunuz.

Kitlesel fonlamanın bir diğer yararı olarakta gelen bağışlarla bir pazar var mı yok mu bunun anlaşılabildiği. Bir projenin kitlesel fonlama sitelerinde kullanıcılara, potansiyel müşterilere sunulmasıyla birlikte gelen tepkiler ve toplanan paranın ürünle ilgili pazarı test etmek için çok önemli ve değerli bir yöntem olduğu ve bu sayede pazarın oluşup oluşmadığı ve sonraki aşamalarda potansiyel müşterilerin hacmine dair bir izlenim edinilmiş olunuyor. Bunlarla birlikte kitsel fonlama servisleri üzerinden daha sonra potansiyel müşterilerle iletişim halinde olup satış kanallarını ve müşteri sayısını arttırmak için pazarlama ve pr stratejini gözden geçirip buna yönelik olarak kurgulayabilme imkanınız oluyor.

internet-of-things

Akıllı donanım üreticileri gelecek 5 yıla nasıl bakıyor?

Ales Spetic: Hayal gücü geçtiğimiz yıllara göre yapılabilecek şeylerin artmasıyla birlikte oldukça gelişti yani belki 5 yıl sonra buzdolabımın içinde kaç tane yumurta kaldığını telefonum üzerinden öğrenebilecek ve eğer evimde elektrik kesilirse birşeylerin bozulmaması için müdahale edebilecek yapay zekalı sistemler devreye ve hayatımıza daha fazla girmiş olacak. Giyilebilen teknoloji ile ilgili olarak verilerin faydalı olması ve bunlarla ilgili bize sağlıklı ve işe yarar öneriler yapıp, bilgilendirme yapması son derece önemli. Ales

Nazar Bilous: Bence şu anda bir sınırlandırma var. Bu da bileşenlerin parça fiyatları. Bir çok cihaz var ve bunlar bağımsız değiller akıllı telefonlarla çalışıyorlar ancak gelecekte daha fazla bağımsız ve solo cihazlar göreceğiz ve bence bu pazara zarar verecektir ve aksatacaktır bana göre. Gelecek 5 yıl içerisinde bir çok akıllı cihazın yanınızda olmanız gerekmeyecek ve onlar bizim verdiğimiz talimatlarla daha sonra kendilerini yönetebilecek. Yakın gelecekte her yerde olacak yeni kullanım örnekleri ortaya çıkacaktır.

“Dünya akıllanıyor: Nesnelerin İnterneti” başlıklı oturumda kurucularının yer aldığı ve konuşulan ürünler

CubeSensors: Evinizdeki ortamın daha sağlıklı olmasına yönelik bir girişim olan CubeSensors, sıcaklık, nem, ışık gibi değerleri toplatıp sizlerle akıllı telefonunuz üzerinden paylaşıyor. Oldukça sade bir tasarıma sahip olan CubeSensors, CES 2014’te Hardware Battlefield’da sahne alıp büyük beğeni almıştı. Her odaya bir sensor mantığıyla çalışacak olan ürün, 2 adeti 299 dolar, 4 adeti 449 dolar, 6 tanesi 599 dolardan satışa sunulacak.

Airtame: Girişim farklı işletim sistemleri ve mobil platformları destekleyen bir HDMI dongle’dan oluşuyor. Televizyonunuza bağladığınız dongle, istediğiniz cihazdan Windows, Mac, Linux, iOS ve Android’ten görüntü aktarmanıza imkan sağlıyor. Google’ın ChromeCast’ı ve Apple TV’nin kullanıcıları alıştırdığı pazarda platform bağımsız olarak ortaya çıkan ürünün şansının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Blackphone: Android işletim sistemi üzerine geliştirilen özel bir işletim sistemi ve uygulama ekosistemine sahip olan Blackphone, güvenli iletişim ihtiyacı üzeirne odaklanıyor. 629 dolardan satışa sunulan Blackphone, güvenli iletişim kurmak isteyen kullanıcıları hedefliyor.

LaMetric: Fazlasıyla özelleştirilebilir bir masaüstü cihazı olan LaMetric, size saat dışında havadurumu, Twitter mention’larınız, borsa değerlerini, PayPal hesabınızda kaç para olduğu bilgisini ya da RSS altyapısına sahip herhangi bir haber kaynağının güncel içeriklerini sunabiliyor. Başarılı bir Kickstarter kampanyası geçiren LaMetric, 370 bin dolar toplamayı başarmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.