1999 yılında Çin'de kurucusu Jack Ma'nın apartman dairesinde hayat bulan Alibaba, bugüne gelindiğinde bir online alışveriş devi ve teknolojinin her alanına yatırım yapan bir şirkete dönüşmüş durumda. Henüz 1999 yılında şirketi çok yeniyken hedefini uluslararası pazar olarak belirleyen ve 2002 yılında borsaya açılmayı planlayan Jack Ma bunu hedefinden 12 yıl sonra başardı ancak şirketi açılışında yaklaşık 230 milyar dolar değerlemeye ulaşarak yeni bir rekora imza attı.
Şirketin kurucusu ve mevcut olarak CEO'su görevine devam eden Jack Ma, Alibaba'yı yalnızca B2B ve B2C e-ticaret alanında tutmakla kalmadı aynı zamanda oyun şirketinden otomotiv teknolojisine ve sosyal ağ uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede yatırımlar gerçekleştirdi. Tüm bunları yapabilmesine kaynak sağlayan Alibaba'nın her yönüyle rakamlarını ve mevcut gücünü sizlere aktarıyoruz.
Bilindiği gibi Alibaba uluslararası bir satış kanalı dolayısıyla dünyanın çok farklı ülkelerinden Alibaba ve sahip olduğu diğer siteler üzerinden işlemler gerçekleşiyor ve bu da toplam hacmi oldukça büyütüyor. Alibaba'nın 2010 ile 2014 yılları arasındaki gelirine baktığımızda şirketin 2010 yılına göre gelirini yaklaşık 9 kat arttırmış ve 52,504 milyar yuan gelir elde etmiş (yaklaşık 8,5 Milyar dolar)
Alibaba'nın bu gelirinin içerisine yalnızca Alibaba üzerinden gerçekleşen işlemler yok. Şirket bilindiği gibi Taobao, Tmall ve Juhuasuan gibi Çin'de B2C ve C2C olarak hizmet veren farklı şirketlere de sahip aynı zamanda bulut bilişim ve internet servis altyapısı hizmetide verdiği hizmetler arasında. Şirketin yıllık gelirinin segmentlere göre dağılımına baktığımızda ise ilk olarak lokal e-ticaret geliri geliyor.
Şirket gelirinin 4 yılda yaklaşık 9 kat arttırmış olmasının yanında aynı zamanda kârlılığınıda arttırmayı başarmış. 2014 yılının ilk iki çeyreğine baktığımızda 1. çeyrekte 5,561 milyar yuan kâr eden şirket 2. çeyrekte ise 6,777 milyar yuan kâr ederek 2014'ün ilk yarısında toplam 12,438 milyar yuan(yaklaşık 2 milyar dolar) kâr elde etmiş.
Mobil penetrasyonun öneminden ve mobil ticaretin geleceği 2014 yılında en çok konuşulan konulardan bir tanesi oldu. Mobilin hayatımızın içerisine bu kadar girmiş olduğu bu dönem içerisinde mobil e-ticaretin önemi tartışılmaz. Alibaba'nın mobil'den elde ettiği gelirin toplam geliri içindeki payına 2012'den bu yana baktığımızda ise düzenli bir büyüme olduğunu bununla birlikte 2013 4. çeyreğinden sonra ise büyük bir sıçramayla büyüdüğünü söyleyebiliriz. Şirketin 2014 2. çeyreğinde elde ettiği gelirin yaklaşık %20'si mobil üzerinden gelmiş.
Alibaba ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi ise şirketin sahip olduğu aktif satın alıcı sayısı. İlk olarak grafiğe bakmadan önce eBay'in 2014 2. çeyreği itibari ile 148,9 milyon aktif satın alıcıya sahip olduğunu belirtelim. Alibaba'ya baktığımızda ise şirketin yalnızca Çin'deki aktif satın alıcılarının 279 milyon olarak açıkladığını görüyoruz bu sayının içerisinde Taobao, Tmall ve Juhuasuan'ın aktif satın alıcılarının dahil edildiğini belirtelim.
Alibaba ve diğer tüm alt şirketlerinde ki çalışan sayısı 2014 Ağustos atı itibariyle 22.017 bu çalışan sayısını karşılaştırma yapmamız gerekirse Amazon'un 2014 Haziran ayı itibariyle 132 bin çalışanı, Otto Group'un 2014 Şubat itibariyle 55 bin çalışanı olduğunu belirtelim. Alibaba'da ise çalışanların departmanlara göre dağılımına baktığımızda mühendislik ve veri analizi bölümünün en yüksek paya sahip olmasının yanında ürün yönetimi ve kullanıcı deneyimi tasarımı bölümünün çalışan sayısının dikkat çektiğini söyleyebiliriz.
Jack Ma, Alibaba'nın rekor rıkan borsaya açılma işleminin öncesinden bu yana şirketle birlikte gündeme oturan bir numaralı isim oldu. Hayat felsefesi, internet ve şirket yönetimi ile ilgili düşünceleri ve tarzıyla dikkat çeken Ma şirketin kurucusu ve mevcut lideri olarak tartışmasız şirketin bir numarası ancak bununla birlikte tabi ki Alibaba birden fazla yatırımcıya sahip.
Borsaya açılma işleminden sonra şirketin yatırımcılarının hisse yapısı değişti, Japon Softbank'ın sahiplik oranının %32,4'e gerilediğini, şirketin %22,4'üne sahip olan Yahoo'nun hisse oranının %18,1'e gerilediğini ve şirketi kurucusu Jack Ma'nın ise hisselerinin %8,4'e geriledi. Başkan yardımcısı Joesaph Tsai ise 4,3 milyon adet hisse satacağını açıklamıştı ve bunun yaklaşık olarak %0,55'lik bir hisseye denk geldiğini belirtelim.