Türkiye kredi kartı sahipliği bakımından önemli bir noktada olmasına rağmen, e-ticaretin halen geriden geldiği ülkelerden biri ve bu alana dönük her çeşit performans artırıcı girişime ihtiyaç var. Ödeme sistemlerindeki sorunları çözmeye odaklanan mypat.co da bu noktada tam da görmeyi istediğimiz cinsten bir girişim.
Mypat'i kısaca gerçek zamanlı ödeme analitiği olarak tanımlamak mümkün. SaaS tipi bir girişimden beklenen tüm yetenekleri sunmaya odaklanmış ve bunu yaparken oldukça büyük bir yaraya parmak bastığının farkında.
Ödeme sistemleri alanındaki 7 yıllık tecrübesi ve şimdiye kadar geliştirdiği 2 ayrı büyük ölçekli ödeme sistemi tecrübesiyle önce Optimist Payments'i ardından mypat'i kuran Hakan Erdoğan, mypat'in satış, ciro ve sepet dönüşümünü arttıran, maliyetleri ve sepetten kaçış oranlarını düşürmek üzere ihtiyaçlara dayalı olarak ortaya çıktığını söylüyor.
Sepeti satışa dönüştürme oranı çok düşük
Buradaki sorunun ne olduğuna dair rakamlara baktığımız da ise gerçek su yüzüne çıkıyor; küresel çapta alışverişi terk edenlerin oranı (shopping cart abandonment rate) yüzde 65‘in üzerinde. Yani sepete ürün atan her 100 kişiden sadece (basket conversion rate) sadece yüzde 20-35 kadarı satın alma işlemini tamamlıyor.
Bu rakamların Türkiye'de de benzer olduğuna şüphe yok ve bu süreçte yapılacak herhangi bir iyileştirme direkt olarak kârlılığa etki edecektir.
Peki mypat tam olarak ne yapıyor?
mypat, bin bir çabayla sitenize getirip sepetine ürün atan kullanıcıları kaçırmamanızı sağlayan ve soruna en can alıcı noktada dokunan bir SaaS. Kısa bir ödeme sistemleri entegrasyonunun ardından sistemin fotoğrafını çekiyor. Size önerilerde bulunuyor ve işletmenizin karlılığını yukarıya taşımaya yardımcı oluyor.
Sepet dönüşüm oranını artıracak yöntemler konusunda bildirimlerde ve tavsiyelerde bulunarak alışverişi terk edenlerin oranını düşürmek istiyor. Ödeme sistemlerindeki aksilikleri anlık olarak takip ederek her türlü aksaklığın hızlıca giderilmesini ve satış oranının düşmesini engelliyor.
Girişim mevcut durumda takip edilmesi uzmanlık isteyen ödeme hata oranı, bu hataların sebepleri ve dağılımı, kullanıcı ödeme alışkanlıkları (taksit dağılımı, banka dağılımı, kart dağılımı, vs), POS kesinti süresi, POS kesintilerinde alınacak önlemler konusunda çalışarak farklı birimlerin kolayca kullanacağı bir servis olarak karşımıza çıkıyor.
Ödeme sistemine dair raporlar, herhangi bir kişiye bağlı olmaksızın anlık olarak takip edilebiliyor. Pazarlama, finans ve operasyon birimlerinin tek platformda ortak aklın gücünden faydalanmasını mümkün kılıyor.
mypat, menülerinde gezindiğinizde müşteri alışveriş davranışlarını, ödeme ve iade kayıtlarını* analiz eden ödeme altyapısını, sanal POS ve sistem kesintilerini, öğrenen bir yapıyla 7/24 takip eden ve bu bilgilerle proaktif alarmlar üreten bir detaylı bir sistemle karşılaşıyorsunuz.
Ücretlendirme
Amazon'un bulut sistemini kullanan ama firmanın tercihine göre kendi sistemlerine de kurulum yapabilen mypat, aylık ödeme sayısına göre bir ücretlendirme tarifesi uyguluyor. En düşük pakette 0-30 bin arası, en büyük pakette ise aylık 240 bin üzeri ödeme sayısını takip etmek üzere 5 farklı paket seçeneği sunuyor.
Şu anda Hasan Aslanoba'nın girişimlerinden Tazedirekt'in kullandığı mypat, büyük oyuncularla çalışmaya hazırlanırken ilk müşterilerine de Eylül ayı sonuna kadar yüzde 40 indirim fırsatı sunuyor.
Türkiye'de belli çaptaki e-ticaret girişimlerinin kullanmasında kesin olarak fayda gördüğüm mypat, yurt dışında ciddi yatırımlarla desteklenen Swipely benzeri bir girişim ve ülkemizde de yatırım alma potansiyeli olan yeni girişimlerden biri.
*İade istatistikleri ve diğer bir kaç özellik yakında aktif olacak.