Akıllı telefonlar 2014'te gelişmekte olan pazarlarda yüzde 32 büyüyecek

Akıllı telefonlar 2014'te gelişmekte olan pazarlarda yüzde 32 büyüyecek

International Data Corporation (IDC) tarafından paylaşılan yeni istatistiklere göre akıllı telefon pazarında gelişmekte olan pazarlardaki ciddi bir büyüme bekleniyor ve olgun pazarlarda ise yavaşlayan bir büyüme hızı var.

Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker tarafından takip edilen rakamlara göre 2014 yılında dünya genelinde toplam 1.25 milyar akıllı telefon sevkiyatının yapılması bekleniyor. Bu da 2013'e göre yüzde 23.8 artış anlamına geliyor. Öngörülere göre 2018'de ulaşılması beklenen rakam ise 1.8 milyar adet.

2014'e kadar her yıl çift rakamlı büyüme gösteren olgun pazarlar, bu yılın beklentilerine göre yüzde 4.9 büyüyecek. 2014'te olgun pazarların toplamdaki pazar payı 331.5 milyon sevkiyatla yüzde 26.5 olacak. IDC kuresel akilli telefon istatistikleriGelişmekte olan pazarlarda yüzde 32 büyüme hızı

Gelişmekte olan pazarlara bakıldığında ise yıllık akıllı telefon sevkiyatında 2014 yılının yüzde 73.5 payla kapanacağı görülüyor. Yaklaşık 921 milyon telefonun sevkedilmesi beklenen gelişmekte olan pazarlar bu rakamlara göre yıllık oranda yüzde 32.4 büyüme göstermiş olacak.

IDC analistlerine göre olgun pazarlarda başlayan yavaşlama var ama 400 dolar üzerinde ortalama satış fiyatı hala kazanç açısından önemli. Gelişmekte olan pazarlarda ise ortalama satış fiyatı 250 doların altında. Bu tabloya göre olgun pazarların daha karlı olduğu söylenirken işletim sistemi şirketlerinin üreticilerle düşük fiyatlı telefon üretmek için işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Android için bilinen üretici şirket sayısı da 150'yi buluyor ve üretim konusunda herhangi bir sınırlama olmaması pazarın ucuz ve değersiz akıllı telefonlaa kucak açmasını neden oluyor. Düşük maliyetli akıllı telefon üretimine odaklanan Android One programının özellikle sürüm parçalılığına bir dur demesi bekleniyor ama bunun ne kadar başarılı olacağı henüz bilinmiyor.

IDC, telefon tablet (5.5"-7") arası büyük ekranlı 'phablet'lerin ise 2014'ü yüzde 14, 2018'i ise yüzde 32.2 payla kapatmasını öngörüyor. Apple'ın 9 Eylül'de bu pazara yapacağı etkinin farklı sonuçlar getirmesi de muhtemel görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.