Federal Havacılık Dairesi, uçaklar için paylaşım ekonomisi girişimlerini yasakladı

Federal Havacılık Dairesi, uçaklar için paylaşım ekonomisi girişimlerini yasakladı

Federal Havacılık Dairesi (FAA) son dönemde özellikle sivil havacılığın en çok geliştiği ülkelerden biri olan ABD'de hızla yeni paylaşım ekonomisi örneklerini görmeye başladığımız uçak paylaşımı yapmanıza izin veren girişimleri yasakladığını açıkladı.

AirPooler ve bundan birkaç ay önce size tanıttığımız Flytenow gibi girişimleri, bundan sonra zor günler bekleyecek. Özellikle bu tarz küçük uçakların paylaşım ekonomisiyle daha verimli kullanılmasını teşvik eden girişimler  bundan böyle FAA tarafından yasaklandı. Yasağın uygulanmaması durumunda, bu ilgili girişimler kapatılacak ve paylaşım ekonomisine alanında hizmet veren pilotların, pilot lisansları iptal edilecek.

FAA her ne kadar özel uçuşlara teşvik eden, sivil havacılığa destek veren bir yapıda olsa da, regülatör kurum olarak bu paylaşım ekonomisiyle hizmet veren firmaların bu işten para kazandıkları için hükümet tarafından havayolu taşımacılığı sertifikası bulundurma zorunluluğu olduğunu hatırlatıyor.

Paylaşım ekonomisi örneklerinin, bu tarz düzenleyici ve denetlenebilir olması gerektiği gibi gerekçelerle önünün kesilmeye çalışılmasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Özellikle bu konuda regülatör görevi gören şirketlerin ve paylaşım ekonomisinden bihaber olan sektörlerin, bu tarz girişimlere tepkisi sert olabiliyor. Bildiğiniz gibi Uber de taksiciler tarafından eleştirilmiş, hatta son olarak Uber Berlin'de yasaklanmıştı. Benzer durumun, havacılık sektöründe de yaşanması paylaşım ekonomisi anlamında pek çok girişimin daha da cesur ve güçlü olması gerektiği anlamına geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.