Küçük uçaklarla şehir turu yapmanızı sağlayan girişim: Flytenow

Küçük uçaklarla şehir turu yapmanızı sağlayan girişim: Flytenow

Paylaşım ekonominin farklı örneklerini artık sadece karayollarında değil, havayollarında da görmeye başlıyoruz. Bunun son örneklerinden birisi de Boston merkezli girişim Flytenow.com oldu.

Boston'da öğrenci ve aynı zamanda pilot olan Matt Voska'nın girişimi, uçmak isteyen herkesin küçük uçaklarla uçabilmesini hedefliyor. Her paylaşım ekonomisi işinin ana mantığında olduğu gibi günde yüzlerce uçak boş koltuklarla havalanıyor ve ciddi maliyetler getiriyor.

Belki büyük yolcu uçakları değil ama daha küçük olan turboprop motorlu (pervaneli) uçaklar pek çok eğitim/eğitim tazeleme ve gezi amacıyla kullanılıyor. İşte Flytenow da tam bu noktada, FAA tarafından belge sahibi olan ve bu uçakları kullanmayı bilen pilotlarla birlikte, bu küçük uçakların boş koltuklarında sizi uçurmayı amaçlıyor.

flytnow-ucakHavacılık regülasyonlarına göre, lisanslı bir pilotun sizi uçurmak için direkt olarak sizden para alması yasak. Bu yüzden Flytenow, aracı bir kuruluş olarak hem pilotlara, hem de uçmak isteyen yolculara hizmet ediyor. Pilotlar, Flytenow'a kendilerini kayıt ettirerek hem ekstra uçuş saati tecrübesi elde ediyor, hem de para kazanarak uçuşlarının masraflarını yolculardan karşılabiliyorlar. Yolcular ise, bu küçük uçaklarla eşsiz bir deneyim elde etmiş oluyor. Henüz yeni bir girişim olduğundan Flytenow'ın hukuksal problemlerle karşılaşıp karşılaşmayacağı ise soru işareti taşıyor.

Şu anda Boston ve San Francisco'da Flytenow ile uçuşlar gerçekleştiriliyor. Çok yakında New York, Chicago ve Los Angeles gibi merkezlerde de uçuşlar başlayacak. Sivil havacılığın en çok gelişmiş olduğu ülkelerden birisi olan ABD'deden böyle bir girişim çıkmış olması normal. Bakalım ülkemizde de yakın gelecekte havacılıkla ilgili benzer girişimler görebilecek miyiz ve bu tarz girişimlere havacılık hukuku ve havayolları nasıl tepki verecek?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.