Okul yıllarımızda hayalini kurduğumuz uzaktan online eğitim kavramı artık üniversite düzeyinde aktif olarak kullanılıyor. Uzaktan eğitim veren kurumlar bir şekilde öğrenci etkileşimini yapmak zorunda yani dersinizi internet üzerinden dinlemek, yorum yapmak, ödev teslim etmek vb.
Ancak örgün eğitimde halen eski modeller sürdürülüyor. Özellikle üniversitelerde bir kısım çalışmalar yapılsa da çoğunlukla en fazla gidilebilen nokta e-posta üzerinden ödev göndermekle sınırlı.
Google bugün açıkladığı ürünüyle bu ihtiyacın önemli bir kısmını karşılıyor. Google for Education platformunun bir ürünü olan Classroom, bugün platforma üye olan tüm öğretmenlere açılmış.
Kırk iki dille birlikte Türkçe olarak da hizmet veren Classroom, öğretmenlere hazırladıkları dökümanları paylaşabilecekleri bir içerik yönetim sistemi, ödev ve proje atama ile notlama sistemi bulunuyor.
Tabi ki beklenildiği gibi Google'ın diğer servisleriyle birebir ilişkili olan Classroom'a girişi Google hesabınızla yapmanız, ödevleri Google Drive'dan yüklemeniz, ödevlerinizi Google Dokümanlarda hazırlamanız gerekiyor. Ancak bugün dünyanın en büyük şirketlerinde dahi kullanılan Google servislerinin burada da kullanılması bir dezavantajdan çok avantaj olarak yorumlayabiliriz.
Google dışında Apple ve Microsoft'un da eğitim sistemi üzerine planları bulunduğunu biliyoruz ancak sahil olduğu yazılımsal güç olarak Google'ın daha avantajlı bir noktada olduğunu söylemek mümkün. Ülkemizde halen Fatih projesiyle tablet tartışmaları sürüyor ancak tabletten önce Google Classroom gibi sistemlerin kullanılması eğitim sistemine daha fazla katkı sağlayacaktır.
Henüz yeni ve geliştirilmesin devam edilen bir ürün Google Classroom, günün birinde eğitim sistemimizde önemli bir yer edinebilir.