Çin, Apple ürünlerinin devlet kurumlarınca satın alınmasını yasakladı

Çin, Apple ürünlerinin devlet kurumlarınca satın alınmasını yasakladı

Çin, güvenlik gerekçesiyle, Apple ürünlerine kamusal kaynakların aktarımını durdurdu. Bloomberg'in hükümet yetkililerinden aldığı bilgiye dayandırılan haberine göre, aralarında iPad, iPad Mini, MacBook Air ve MacBook Pro'nun da yer aldığı 10 Apple ürünü, Çin'in Maliye Bakanlığı tarafından Haziran ayında güncellenen kamu ihaleleri  listesinden çıkarıldı.

Çin'in devlet kurumlarından başlayan kısıtlamasının, özel ve yarı özel kurumlara da bir mesaj niteliğinde olduğu belirtiliyor. Yani, Çin hükümeti Apple'ın ülkedeki etkisini sınırlamak istiyor.

Çin hükümetinin güvenliği gerekçe göstererek engellediği ilk yabancı teknoloji şirketi Apple değil. Çin'in ihale kurumu daha önce Symantec ve Kaspersky'den antivirüs yazılımları almayı yasaklamış, benzer şekilde Microsoft için de sınırlamalar getirmişti.

Apple'ın açıkladığı son mali sonuçlara göre, şirket Çin'deki gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında arttırdı. Böylelikle Çin'in Apple'ın toplam geliri içindeki payı 16'ya ulaştı. Çin'de iPad satışları bir önceki yıla göre yüzde 51 oranında artarken, Mac satışlarındaki artışın oranı yüzde 39'u buldu.  Apple için kutlamaya değer bu başarı olsa da bu gelişme, Çin hükümetini pek memnun etmişe benzemiyor.

Çinli tüketiciler arasında gittikçe popüler hale gelen Apple ürünlerinin yasaklanmasına kullanıcıların nasıl tepki vereceği de önemli. Çin hükümeti bir süredir devlet kanalları aracılığıyla Microsoft, Google, Facebook ve Apple'ı devlet sırlarını sızdırmakla suçluyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.