Hükümetlerin Twitter'dan bilgi ve içerikle ilgili talepleri artmaya devam ediyor

 Hükümetlerin Twitter'dan bilgi ve içerikle ilgili talepleri artmaya devam ediyor

Twitter'a hükümetler tarafından iletilen bilgi taleplerini içeren Transparency Report'un 2014 birinci yarısına dair sonuçları açıklandı. Bu talepleri; bilgi talepleri (Information requests) ve içeriklere yönelik kaldırma talepleri (Removal requests) olmak üzere iki ana kategoride inceleyen raporda, hükümetlerin ilgili taleplerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 46'lık bir artış olduğu göze çarpıyor.  

Raporda hükümetlerden giden bilgi talepleri konusunda bir sürpriz yok. Zira ABD, istikrarlı bir biçimde Twitter'dan en çok bilgi talebinde bulunan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu dönemde Twitter'a iletilen 2 bin 58 bilgi talebinin yüzde 61'i ABD'ye ait. İkinci sırada ise, tüm taleplerin yüzde 9'unu ileten Japonya yer alıyor.

Twitter'a gelen içerik kaldırma taleplerinde ise bir önceki raporlama dönemine göre yüzde 14'lük bir artış var. Ancak geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında,  yüzde 620'lik rekor bir artış göze çarpıyor. Bu yükselişteki temel etkense Türkiye'den iletilen talepler. 2014'ün ilk yarısında, Türkiye, Twitter'dan içerik kaldırması için en çok talep ileten ülke oldu.

Rapora göre, 2014'ün ilk yarısında Türkiye'de toplam 183 tweet donduruldu. Bu, 2014'ün ilk yarısında dünya genelinde dondurulan (251) tüm tweet'lerin yüzde 73'ünü oluşturuyor. Bu dönemde Türkiye'den iletilen tüm içerik kaldırma taleplerini aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.

Türkiye içeirk kaldırma twitter 2014

İçerik kaldırma taleplerinde Türkiye'yi, bir önceki dönemin şampiyonu Fransa izliyor. 2014 ilk yarıda Twitter'a toplam 108 talep ileten Fransa, 2013′ün ikinci yarısında Twitter’a iletilen toplam 365 içerik kaldırma talebinin 305′ini iletmişti. İçeirk kaldırma taleplerinde, listenin üçüncü sırasında değişiklik yok. Rusya ilettiği 32 taleple bu dönemde de yerini koruyor.

İncelemek isterseniz raporun tamamını burada bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.