Satya Nadella ile Microsoft'ta yeni bir dönem başlıyor

Satya Nadella ile Microsoft'ta yeni bir dönem başlıyor

"Microsoft için hiçbir şey Windows'tan daha önemli değil". Tahmin ettiğiniz gibi bu sözler Steve Ballmer'a ait. Ballmer, 2012 yılının başında, Windows'un geleceğinin, sadece bilgisayarlar değil bütün platformların kalbinde olacağı düşüncesi daha doğrusu yaklaşımını bu şekilde ifade ediyordu.

Çok değil, sadece bir sene içinde Microsoft'un yeni lideri Satya Nadella ile birlikte Microsoft'un vizyonu artık bambaşka bir yönü işaret ediyor. Şirketteki ilk günlerinde paylaştığı "imkansız olana inanın" notuyla bu değişimin sinyallerini veren Nadella, bugüne kadar Microsoft'un Windows merkezli vizyonuyla çelişen önemli adımlar attı. Nadella, bu yeni vizyonu 10 Temmuz'da yayınladığı ve Microsoft'un 100 bin çalışanını adresleyen uzun bir notla bütün dünyaya duyurdu.

Satya Nadella'nın notunda ilerleyen paragraflara kadar Windows kelimesi geçmiyor. Notun merkezinde Windows değil, "üretkenlik" vurgusu var ve bu bilişim platformundan bağımsız. Yeni Microsoft'un asıl umursadığı, kullanıcıların iOS, Android ya da Windows cihazlarından Skype, Office 365, Bing, One Drive gibi hizmetlerini kullanmaları. Nadella, halihazırda bu tip büyük bir dönüşümün işaretlerini Microsoft'un Office for iPad ve Android ve yeni Enterprise Mobility Suit açılımlarıyla vermişti. Ancak bugüne kadar Microsoft'un büyük resimle ilgili stratejisi netleşmemişti.

"Özümüzde, Microsoft mobil öncelikli ve bulut öncelikli bir dünya için bir üretkenlik ve platform şirketi. Gezegendeki herkesin ve her organizasyonun daha fazlasını yapması ve başarması için üretkenliği yeniden oluşturacağız."

Nadella Windows'u da üretkenlik çizgisi içinde, işletmeler için en iyi işletim sistemi haline getirmek istiyor.

MS-Nadella-Day1-C-468-R (1)

Cihazlar ve servisler döneminin sonu 

Microsoft için, yazılım ve donanımın eşit stratejik önceliğe sahip olduğu, Ballmer'ın "cihazlar ve servisler" mottosuyla hatırlanan dönemin Nadella ile kapandığı da netleşti. Yeni Microsoft'un en önemli iki önceliğinden biri bulut hizmetleri. Cihazlarsa sonra geliyor. Nadella, notunda bulut hizmetlerinde farklılaşacaklarının altını çiziyor. Bununla birlikte notun yayınlanmasından sonra The Verge'e verdiği röportajda Nadella, bulut hizmetlerinin de platform bağımsız olarak düşündüğünü söylüyor ve ürünlerinin Skype gibi her cihaz ve platformda çalışabilir olması gerektiğini belirtiyor.

Cihazlar için notunda Surface tablet örneğini veren Nadella, Surface Pro 3'ün dünyanın en üretken tableti olduğunu iddia ediyor. Yani Surface'ın Microsoft için üretkenlik deneyiminde çıtayı belirleyen ürün olduğunu söyleyebiliriz. Nadella zaman içinde Surface gibi yeni ürün kategorileri geliştireceklerini ve Windows Phone için pazarı büyütmeye devam edeceklerini söylüyor.

Nadella'nın notunu tamamladığı kültür değişimi çağrısı da vizyon değişiminin kapsamını ve kalıcılığını ortaya koyuyor.

Microsoft için belirleyici olan, Nadella'nın bu büyük çağrısını ne kadar takip edip edemeyeceği olacak. Her iki durumda da Nadella'nın, Nietzsche ve Rilke alıntılarıyla süslenmiş bir notla fark yarattığı kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.