Kaliforniya merkezli Bessemer Venture Partners İsrail'de de ofisi olan bir girişim sermayesi şirketi. Şirketin Herzliya ofisini yöneten Adam Fisher da son dönemde yükselen İsrailli girişimleri değerlendiren bir yazı kaleme almış.
İsrail asıllı Amerikalı girişimci Fisher, Ekim Kaya'nın bahsettiği gibi askerlik sırasında 3 'term sheet' görüşmesi yaparak girişim ekosistemine genç yaşta katılmış. 20 yaşında da bir girişim sermayesi şirketinde çalışmaya başlayarak bu yazıyı kaleme almaya hakkı olduğunu göstermiş.
İsrailli girişimcilerin her zaman tutkulu olduklarının altını çizen Fisher'a göre, bunlar yeni yeni kendilerini gösterme fırsatı buluyor. Fisher, siyasi olumsuzluklar nedeniyle de İsrail'in ABD'nin arkasında kaldığını söylüyor.
İsrailli girişimlerin yükselişini de borsa açılımları ve satın alımların 2011'den itibaren giderek arttığını gösteren aşağıdaki tabloyla özetliyor.
ABD'li yatırımcıların kazandırdıkları
Fisher'dan şu anda İsrail'de 6 girişim sermayesi şirketi bulunduğunu öğreniyoruz. Amerikan girişim sermayedarları 90'ların sonunda İsrail'e gelmiş ve bu şirketler İsrailli girişimcilere çok şey kazandırmış.
Ölçeklenebilir direkt müşteri kazanımına odaklanmak ve girişimlerin bağımsız bir şekilde kendi kaderini çizmeyi tercih etmesi yukarıdaki tablonun oluşmasını sağlamış. Waze, Viber, Wix ve diğerleri....
Erken adım atılan stratejik ortaklıklar ilerleyen yıllarda bağımsız davranmayı engellemesi yaşanan eski sorunlardan biri. Son yıllarda yapılan satın almalarda girişimcilerin İsrail'de kalma isteği de bu yeni kararlılığın bir göstergesi sayılabilir. Silikon Vadisi'nin tek gerçek teknoloji rakibinin İsrail ekosistemi olduğunu ve Vadi'nin de bunu bildiğini söyleyen Fisher'a göre artık İsrailli girişimler de kendini daha fazla gösterecek. Sadece Facebook'un Face.com, Snaptu, Onavo gibi satın almaları İsrail'den yaptığını ve artık İsrail'de bir ofis açtığını düşünürsek geçtiğimiz ay yayınladığımız 2014 yılının en gözde 20 İsrailli girişimini hatırlatmakta fayda görüyorum.
Bir diğer araştırmamızda da ABD'li teknoloji devlerinin Birleşik Krallık'tan sonra en çok İsrail'den girişim satın aldığını paylaşmıştık. Bu da kayda değer bir girişim ve üzerinde uzunca düşünmemizi gerektiriyor. 'İsrail'in Ekonomik Mucizesi' başlıklı Startup Nation kitabını da vakit kaybetmeden okumamız gerekiyor.