Irak, politik gerilimin internete taşınmasıyla Firechat'in en çok kullanıldığı ikinci ülke oldu

Irak, politik gerilimin internete taşınmasıyla Firechat'in en çok kullanıldığı ikinci ülke oldu

Anonim offline mesajlaşma uygulamasıfirechat logo olarak dikkat çeken FireChat, Irak'ta son haftalarda politik gerilimin internete taşınmasıyla birlikte yaygın bir iletişim aracı haline geldi.

The Guardian'ın haberine göre IŞİD'in internet üzerinden yaptığı propagandaya sansürle cevap veren Irak Hükümeti'nin bu hamlesinin bir sonucu olarak FireChat, Haziran başında yalnızca bir haftasonunda 40 bin Iraklı tarafından indirildi. Uygulamanın Nisan ve 13 Haziran tarihleri arasında Irak'tan yalnızca 6 bin 600 kişi tarafından indirildiği belirtiliyor.

Irak'ın kendine ait bir uygulama mağazası bulunmuyor, buna karşılık FireChat yapımcısı OpenGarden, indirilme lokasyonlarını IP numaralarından takip ediyor. Son gerilim Irak'ı, uygulamanın dünya çapında en popüler olduğu ikinci pazar konumuna getirmiş.

FireChat kurucu ortağı Micha Benoliel'in The Guardian'a yaptığı açıklamada benzer bir yükselişin Nisan ayında öğrenci protestoları sırasında, hükümetin interneti kapatma tehditi üzerine Tayvan'da gerçekleştiğini söylüyor.

İnternet bağlantısına ihtiyaç duymayan uygulama, belirli yakınlıktaki kullanıcılar arasında bir mesh network oluşturma prensibiyle çalışıyor. Benoliel, Bağdat'ın belirli bölgelerinde bu ağların oluşması için gereken kritik kütleye ulaştıklarını da söylüyor.

FireChat bu gelişmelere, 23 Haziran'da yeni versiyonu, FireChat <3 (FireChat Love)'ı piyasaya sunarak cevap verdi. Bu güncelleme, uygulamanın Android ve iOS versiyonları arasında çalışmasını sağlıyor. Yani, uygulama artık iOS ve Android kullanıcılarının birbirleri arasında mesajlaşmasına imkan tanıyor. 26 Haziran'da yapılan güncelleme ise yakınınızda bir başka FireChat kullanıcısı olduğunda anlık bildirim almanıza imkan tanıyor.

Güncellemelerin Irak'ta olduğu gibi gibi kriz zamanlarında internet erişimi olmayan birçok kullanıcı için oldukça kritik öneme sahip olabileceğini söyleyebiliriz. FireChat'in Irak'tan sonra en popüler olduğu ülke ise, yine internet yasaklarıyla ünlü İran.

Uygulamayı denemek isterseniz iOS için buraya, Android için buraya gitmeniz gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.