FireChat: İnternet bağlantısına ihtiyaç duymayan yeni bir mesajlaşma uygulaması

FireChat: İnternet bağlantısına ihtiyaç duymayan yeni bir mesajlaşma uygulaması

firechat logoUygulama mağazalarında fazlasıyla mesajlaşma uygulaması var. Ancak geçtiğimiz hafta küresel lansmanı yapılan FireChat benzerleri arasında fark yaratabilecek nitelikte.

FireChat, Apple'ın iOS 7'yle birlikte piyasaya sürdüğü ve cihazların birbirine doğrudan Bluetooth ya da Wi-Fi üzerinden bağlanmasını sağlayan "multipeer connectivity" özelliğini kullanıyor. Böylelikle uygulama kullanıcıların yakın çevresindekilerle internet bağlantısına ihtiyaç duymadan anonim olarak mesajlaşmasına imkan tanıyor.

Örneğin bir konsere gittiğinizde, iPod touch'ınızdan herhangi bir ağa bağlanmadan, çevrenizdekilerle FireChat üzerinden mesajlaşıp, dilerseniz fotoğraflarınızı da paylaşabiliyorsunuz.

Bir önceki hafta Perşembe günü küresel lansmanı yapılan FireChat, kısa sürede yoğun ilgi gördü. FireChat'in yapımcı şirketi Open Garden CEO'su ve Kurucu ortağı Micha Benoliel, uygulamanın bu sürede App Store'dan günde ortalama 100 bin kez indirildiğini söylüyor. Lansmanın ardından geçen ilk beş günde uygulama her saniye, ortalama 1.14 yeni kullanıcı kazanmış.

WhereisFireChatinEurope

FireChat, mesajlaşma uygulaması için P2P ve örgüsel ağ (mesh networking) teknolojilerini kullanıyor. Mesajınız bir telefondan diğerine iletildiğinde, ya da ağdaki bir başkası tarafından Wi-Fi kullanılarak yayılması için uygulama sizden bir ücret talep etmiyor. Bunun yanında uygulama global chat modu sayesinde, internet bağlantısı kullanarak dünyanın her yerinden insanla, anonim olarak chat yapmanıza da izin veriyor.

Gizlilik ve anonimite konularının dünya çapında gittikçe önem kazandığı şu günlerde FireChat gibi cihazdan cihaza çalışan uygulamalar kullanıcıların daha fazla ilgisini çekiyor. Buna bir de bedava mesajlaşma uygulamalarının belki altın çağını yaşadığı eklendiğinde, FireChat'in doğru zamanda doğru özelliklerle gelen ve gelecek vaat eden bir uygulama olduğu söylenebilir. FireChat, Çin gibi internet kontrolünün  ileri düzeyde olduğu ülkelerde de sansüre takılmadan çalışabiliyor. 

Benoliel'e uygulamadan nasıl para kazanacaklarını sorduğumuzda, FireChat'in kullanıcıların anonim kalarak  kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir uygulama olarak tasarlandığını söylüyor. Bu yüzden FireChat için bir gelir kazanma modeli de düşünülmemiş.

Android kullanan cihazların henüz bu tür bir multipeer özelliği destekleyemediğinden uygulama şu anda sadece App Store'da ve buradan indirilebiliyor. Uygulamanın İngilizce, Japonca ve Çince dil versiyonları bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.