Uber'in Amerika'da başlayan ve dünya geneline yayılan devriminin bir resmi varsa, bu o olabilir. Londra'da toplanan binlerce taksi şoförü dün Uber'in şehre gelişini protesto etmek için sokaklardaydı. Transport for London'a göre yaklaşık 4 bin taksinin katıldığı eylemi, Avrupa genelinde daha küçük çaplı protestolar izledi.
İtalya'da taksi şoförleri Milan, Napoli ve Roma'da gösteriler düzenlerken, Almanya'da olayların merkezi Berlin ve Hamburg oldu. Aynı güne denk gelen Paris'te tren eylemiyle birlikte trafiğin yavaşlaması tren ve hava alanında yolcululukların aksamasıyla sonuçlandı.
İspanya ise radikal bir kararla Uber'i yasakladı. İspanya hükümeti iki gün önce hizmet kullanıcılarına 600 euro, sürücülerine ise 6 bin euro, suçun tekrarlanması halinde 18 bin euroya varan cezalar verileceğine dair resmi bir açıklama yayımladı.
Taksiciler kızgın, hükümetler temkinli, peki Uber'in daha önce benzer şekilde Amerika'da ve şu günlerde Avrupa'da yarattığı rahatsızlığın nedeni ne? Dün Trafalgar Meydanı'nda toplanan binlerce taksi şoförünün ilk itirazı "haksız rekabet": Uber'in kendileriyle aynı düzenleme ve lisans gerekliliklerine tabi olmaması, bu nedenle illegal olduğu yönündeydi. Şimdiye kadar Goldman Sachs ve Google gibi devlerin milyar dolarlık desteğini alan Uber'in gücü şüphesiz taksicileri korkutuyor.
Seriously I wanna go home!!!!!!!!!!!!!!! #UberTAXI #Uber #ubergeddon pic.twitter.com/ZPgfttbR3T — Chris (@ChrisJamesCrowe) June 11, 2014
Uber ise yarattığı kaos karşısında oldukça kararlı tutumuyla dikkat çekiyor. Londra'da protestolar devam ederken yayınlanan Uber TAXI uygulaması da bunu doğruluyor. Zira yenilikçi ve oyunu bozmak isteyen bir girişimseniz bu protestoları bir iltifat olarak görmeniz bile mümkün, tabi yasal düzenlemelerle başınız derde girinceye kadar. Uber ile ilgili farklı itirazlar bugüne kadar Avrupa genelinde 7 farklı mahkemeye ulaştı.
Geçtiğimiz hafta 1,2 milyar dolar yatırımla "tüm zamanların en yüksek değerlemesine sahip startup'ı" ünvanına kavuşan Uber'in bu kadar edip etmeyeceği yönünde tartışmalar sürerken gerçekleşen bu gösteriler, girişimin ciddiye alınması konusunda da önemli bir işaret.
En ciddi tepki şimdiye kadar taksilerden gelse de Uber aslında bir taksi uygulaması değil. Uber, alıcı ve satıcıları bir araya getiren, tıpkı eBay gibi bir ağ. Hatta CEO Travis Kalanick'e göre, Uber taşıma ve lojistik alanında kapsamlı bir yazılım sağlayıcısı. Uber, arabası olan herkesin, belirli koşullarla bir taksi sürücüsü gibi çalışmasına imkan veriyor. Belki hiç taksi veya limuzine binmemiş insanları bile cezbedebiliyor, bu sayede pazarı büyütüyor. Uber, taksiler gibi büyük ölçüde düzenlenmemiş bir piyasada kendi fiyatlamasını geliştirmek için yeni yöntemler test ediyor.
Uber aynı zamanda uzun vadede sürücüsüz araçlarla belki daha anlamsız hale gelecek araba mülkiyetinin şimdiden gereksiz olabileceğini söylüyor. Uber yatırımcı ve kullanıcıları bu fikre ikna etmiş gibi görünüyor. Zira eylemler sürerken dün Avrupa genelinde Uber uygulamasının indirilme sayısının yüzde 800 oranında arttığı belirtiliyor.
Protestolar, yakın zamanda Türkiye'ye giriş yapacak olan Uber'in, burada nasıl karşılanacağı konusunda da merak uyandırıyor.