Mini Maker İstanbul: Maker'lar bir araya geliyor, yeni bir kültür gelişiyor

Mini Maker İstanbul: Maker'lar bir araya geliyor, yeni bir kültür gelişiyor

Ev tipi mucitler olarak adlandırabileceğimiz maker'lar geçtiğimiz cumartesi günü Mini Maker etkinliğinde bir araya geldi. Hem bu etkinlikten hem de 'kendin yap' (do it yourself) üretkenliğinin bir uzantısı olarak gelişen 'maker kültürü'nden sizlere bahsedelim istedik.

Maker Nedir?

Öncelikle biraz 'maker' kavramını açıklayalım. Günümüzün teknolojik perspektifinden bakarsak maker'lar, dinamik bir şeyler düşünen, tasarlayan ve geliştiren kişiler olarak tanımlanabilir. Elektronik devreler, yazılım, 3 boyutlu yazıcılar ve model inşa araçları bu kitlenin başlıca ilgi ve yetenek alanları.

Resmiyetten uzak, paylaşım temelli büyüme ve gelişmeye dayanan bu kültür, Türkiye'de Makers Türkiye, Gelecek Hane, Atölye İstanbul, İskele47, İstanbul Hackerspace, Amber Platform, 3Dörtgen, 3BFAB, gibi ticari ve gönüllü oluşumların katkısıyla büyüyor.

Amerika'da başlayan Maker Faire (Maker Fuarı), bu kültürün kaynak noktalarından belki de en önemlisi. Maker ruhu, Maker Faire üzerinden dünyanın diğer noktalarına Mini Maker etkinlikleriyle yayılıyor. İstanbul'da düzenlenen Mini Maker etkinliği de bunun bir örneğiydi.

Gelecek Hane'nin kurucusu fütirist Halil Aksu da maker kültürünün mayasının tuttuğunu ve bu konuda gelecekten umutlu olduğunu paylaştı.

Mini Maker İstanbul etkinliğinde neler vardı?

İskele47'de düzenlenen etkinliğin "Herkes bir şeyler üretebilir/üretmelidir" mottosu, sergi alanında tam anlamıyla kendini göstermişti. İlkokul öğrencilerinin yaptığı merdiven tırmanan robottan, orta yaşlardaki profesyonellerin ürettiği insansız hava araçlarına (drone) kadar farklı yaş gruplarından 20 civarında değişik icat görmek mümkündü.

maker etkinligi maker kulturu (3)

Birkaç örnek vermek gerekirse; Atölye İstanbul'un geliştirdiği, DreamCatcher icadı, uyandığınızda hemen rüyanızı anlatabileceğiniz bir dekoratif bir kayıt cihazı olarak dikkat çekiciydi. Akıllı telefonlarla kullanılabilen arabalar ve robotik araçlar da sergide yerini almıştı.

maker etkinligi maker kulturu (2)

Plato Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin geliştirdiği icatlardan biri, basınca duyarlı yağlı boya tablodyu. Bu tablo dokunuşlarınıza çeşitli seslerle karşılık verdiği için dokunmatik bir müzik olarak da adlandırılabilir. Aşağıda fotoğrafını görebileceğiniz özçekim (selfie) kaskı ise çektiğiniz fotoğrafı hemen Twitter'a göndermenizi sağlıyan bir cihaz olarak en dikkat çekici ürünlerden biriydi.

maker etkinligi maker kulturu (4)

Türkiye'de 3 boyutlu yazıcı geliştirmekle meşgul sayılı yeni teknoloji şirketlerinden Katı Hal'ın kurucusu Ahmet Alpat ise hamile bilekliği (kısa mesafede eşler arasında titreşimle iletişim sağlıyor) ve biber gazı yoğunluk ölçme cihazılarını tanıttı.

Bager Akbay ve Osman Koç’un liderliğinde kurulan İskele 47, maker'lar için ortak çalışma, üretim ve paylaşım alanı olarak maker'ları buluşturmaya devam edecek. Bu konuda verilecek eğitimler de cabası. Maker ortamlarından bir diğeri olan Hackerspace'i de Twitter'da takip edebilirsiniz.

Bu etkinliğe katılamadıysanız önümüzdeki etkinliklerin haberini şimdiden verelim; 13 Haziran’da DDB Medina Turgul reklam ajansı ev sahiliğinde Micro Maker etkinliği gerçekleştirilecek. Resmi İstanbul Mini Maker Faire ise 12 – 13 Kasım 2014 tarihlerinde Turkcell ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek. Yakında makerfaireistanbul.com web sitesi yakında açılacak ama Makerfaire.com/map adresinden küresel etkinlik takvimini görebilirsiniz.

Bu alandaki gelişmeleri ve maker'lığa nasıl adım atabileceğinizi de paylaşmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.