Apple'ın iç mekan haritalama konusunda iddialı bir hedefi var

Apple'ın iç mekan haritalama konusunda iddialı bir hedefi var

Apple iç mekanların haritalanmasıyla ilgili büyük bir proje üzerinde çalışıyor. Şirket, mağazalardan ofislere, etkinlik alanlarından ticari binalara haritalamaya elverişli olabilecek her noktanın haritasını çıkarmak istiyor. Farklı kaynaklardan gelen haberlere göre Apple bunu iBeacon teknolojisiyle yapmak istiyor.

İddiayı desteklediğini düşünebileceğimiz gelişmelerden biri, Apple'ın geçtiğimiz günlerde Spotsetter'ı satın alması. Spotsetter iç mekanlarla ilgili detaylı içeriğiyle dikkat çeken bir arama motoru. 40 milyon fazla mekanı arayabildiğiniz Spotsetter, tam 1 milyon mekanla ilgili detaylı içerik sağlıyor. Apple'ın Spotsetter satın alması, iç mekan haritalama ve belki arama konusunda şirketin iddialı hedefini destekleklemek için atılmış bir adım olabilir.

İkinci önemli gelişme ise Apple'ın WWDC 14'te geliştiriciler için Core Location API'ına yeni özellikler eklemesi. iOS 8'de iPhone hareket sensörleri ve M7 işlemcisi CoreLocation API'ına bağlanıyor ve bunun şimdiye kadar GPS ve Wi-Fi gibi teknolojilerle sağlanan iç mekan bilgilerinde ciddi bir iyileştirme yapması bekleniyor. Yeni özelliklerle birlikte iç mekanlarda doğru konum tespiti ve navigasyon gibi ileri fonksiyonları kullanmak mümkün hale geliyor. Bu özelliklerin, iç mekan haritalamayla karşılıklı olarak gelişebileceğini belirtelim. Yani yeni özellikler iç mekan haritalamasını iyileştirirken bir yandan haritaların gelişmesi de bu yeni özelliklerin kullanımını kolaylaştıracak.

Söz konusu projede kullanılan beaconları geliştirip pazarlayan Onyx Beacon CEO'su Roman Foeckl'ın Business Insider'a verdiği bilgiden yola çıkan habere göre, Apple'ın iç mekan haritalama konusunda epey yol kat etmiş hatta Google'ı bile geride bırakmış.

iBeacon'ların doğrudan iç mekan haritalamak için kullanılamayacağı ise biliniyor. Haberde Apple'ın önce mekan sahiplerini haritalarını yüklemesi gerekeceği ancak iBeacon'larla haritanın doğruluğunun otomatik olarak test edilebileceği söyleniyor. Apple böylelikle, iç mekan haritalarının doğruluğunu manuel şekilde test eden Google karşısında önemli bir fark yakalayabilir. Projenin başarıya ulaşması elbette bir ölçüde iBeacon'ların yaygınlaşmasına bağlı.

Apple'ın haritalar konusunda çok iyi bir şöhrete sahip olduğunu söylemek zor. Google Haritalar karşısına kendi harita hizmetiyle çıkan Apple, iOS 6'da ciddi bir kriz yaşamıştı. Bu hatayı bir daha tekrar etmek istemeyen şirket, iOS 8 ile birlikte kötü günleri geride bırakmaya hazırlanıyor. Anacak görünen o ki Apple ve Google rekabetinde, dış mekan haritalarının yanına iç mekanlar da eklenecek. Foeckl, Apple'ın eski hatalarından ders aldığını ve aynı hataları iç mekan haritalarda tekrarlamayacağını belirtiyor ve ekliyor: "Google'ın karşı hamlesinin ne olacağını görmek için Google geliştirici etkinliği  I/O'yu beklememiz gerekecek."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.