Twitter arşivindeki bütün tweet'leri araştırmacılara açıyor

Twitter arşivindeki bütün tweet'leri araştırmacılara açıyor

Cumartesi günü gerçekleşen depremi hisseden birçoğumuz gibi soluğu Twitter'da alanlardansanız, kısa süre içinde sizin de zaman akışınızda "deprem" kelimesini içeren yüzlerce tweet sıralanmıştır. Atılan binlerce tweet, kullanıcıları teker teker gelişmelerden haberdar etmesi dışında, kümülatif olarak incelendiğinde dünyayı da bizden haberdar etmek gibi önemli bir fonksiyona sahip. Örneğin Amerikan Jeolojik Araştırma Twitter'ı depremlerin konumlarını tespit etmek için kullanıyor.

Depremlerle birlikte Twitter şimdiye kadar salgın hastalıklar hatta nezle, politika ve daha birçok alanda araştırmalar için kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. Güncel bir örnek daha, Microsoft, geçtiğimiz Şubat ayında hamile kadınların tweet'lerini analiz ederek doğum sonrası depresyona girip girmeyeceğini ön gören bir algoritma keşfettiğini duyurmuştu.

Bilim ve tıp için önemli ilerlemeler olsa da, şimdiye kadar araştırmacıları sınırlayan en önemli faktörlerden biri inceleyebildikleri tweet sayısının sınırlı olmasıydı. Twitter üzerindeki tweet'lerin birçoğu gizli olmasa da araştırmacılar için Twitter'ın kendi uygulama programalama arayüzünü kullanmak daha avantajlı oldu. Ama bu durumda Twitter, bir proje için arşivinin en fazla yüzde 1'ini paylaşıyordu. Twitter üzerinden günde 500 milyon tweet yayınlandığını hatırlatalım.

The Scientific American dergisinin haberine göre ise bu durum değişiyor ve Twitter arşivindeki bütün tweet'leri araştırmacılara açıyor. Bu yöndeki ilk adımı geçtiğimiz Şubat ayında atan Twitter, Data Grants programına kabul edilen araştırmacılara ihtiyacı olan tweet'leri sağlayacağını belirtmişti.

Araştırmacıların hiçbir ücret ödemeden Twitter verisini kullanabilmesi, önümüzdeki dönemde Twitter odaklı çok daha fazla araştırma göreceğimiz anlamına geliyor. Bu, borsa değeri son dönemlerin en düşük seviyesine gerileyen Twitter için de iyi haber zira yapılan araştırmaların yarattığı etki şirketin marka değerininin artmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte adım,şirketin araştırmacılar için bir o kadar popüler bir başvuru kaynağı olan Facebook karşısında da bir avantaj sağlamasına yardımcı olabilir.

Tweet'lerin etik kullanımıyla ilgili endişeleniyorsanız, Şubat ayında araştırmacılara yol gösterecek, hem onları hem de kullanıcıları koruyacak  bir rehber yayımlandığını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.