Time Inc.'e göre 2014 yılında izlenmesi gereken 10 New Yorklu girişim

Time Inc.'e göre 2014 yılında izlenmesi gereken 10 New Yorklu girişim

Şimdiye kadar Tumblr, Kickstarter, ShutterStock, Foursquare, Etsy, Buzzfeed gibi aralarında milyar dolarlık değerlemeye ulaşan girişimlere ev sahipliği yapan Silikon Geçiti'yle (Silicon Alley) New York, teknoloji yatırımcı ve girişimcilerinin yakından takip ettiği bir şehir.

New York'un dünyanın en büyük metropollerinden biri olmalarıyla İstanbul'la birçok yönden benzediği de vurgulanması gereken bir nokta. Trafik sorunu, metrekare başına akıl almayan kira fiyatları, kalabalık nüfus, bağımlılık yapan (ama bazen çıldırtan) hareketlilik şehirlileri çileden çıkarırken galiba çok kültürlü yapı ve aradığınız hemen her şeyi bulmanın rahatlığı bizi bu metropollere bağlayan en önemli unsurlar.

Time Warner'ın bir kolu olan Time Inc. dünyanın en büyük medya şirketlerinden biri. Bu yıl dördüncüsünü yayımladığı "10 NYC start-ups to watch" listesi New York'ta doğan ve 2014 yılında kuruldukları alanlarda fark yaratması beklenen girişimleri kapsıyor. Liste, kültürel nüanslara rağmen, girişimcilerin metropollerdeki benzer sorunlara nasıl çözümler geliştirdiklerini görmek açısından dikkat çekici.

Time'ın listesinde girişimler kısa tanımlarıyla şu şekilde sıralanıyor:

Cover:  New Yorklu girişim, "Garson, hesap lütfen" sözünü tarihin tozlu sayfalarında bırakma iddiasında. Cover'ın anlaşmalı olduğu 100'e yakın restoranda yemek yedikten sonra hesabı ödemek için beklemenize gerek kalmıyor. Cover, anlaşmalı restoranlara OpenTable üzerinden rezervasyon yapmanızı da sağlıyor.

Flatiron Health: Bir sağlık teknolojisi start-up'ı olan Flatiron Health onkoloji endüstirisi için yazılım geliştiriyor. Flatiron'ın Oncologycloud ürünü,  kanser hastalarının yüzde 96'sının verileri atıl biçimde beklediğinden yola çıkıyor ve bunları kullanarak, tedavi merkezleri, hastalar ve doktorlar için işe yarar bilgiler üretmeyi hedefliyor. Flatiron'ın Google, Facebook, Microsoft, IBM gibi şirketlerin mühendislerinden oluşan takımı Google Ventures gibi büyük fonlardan yatırım aldı.

GlamSquad ekran

GlamSquad: Güzellik salonları randevularınızı iptal ettirecek bir girişim. Uygulama, saç, makyaj gibi bakımlara ihtiyaç duyduğunuzda profesyonel bir stilisti size gönderiyor. Evde, ofiste ya da arkadaşınızda olmanız fark etmiyor, GlamSquad yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı hizmeti garanti ediyor.

Hatch: Kullanıcıların sitede satılan ürünleri kişiselleştirdikten sonra satın alabildiği bir e-ticaret sitesi. Seçkin sanatçılar, tasarımcılar ve yapımcıların bir araya getirdiği ürünler, online müdahalelerle özel hediyeler haline geliyor. Sitede, ev dekorasyonundan aksesuara, takıdan düğüne kadar çok farklı kategoriler bulmak mümkün.

Hatch ekran

Makersrow: Fabrikalar ve üretim yapmak isteyen şirketleri birleştiren online bir platform. Birçok Amerikan şirketinin fabrikalarını Çin'e taşımasının ardından, Makersrow maliyet avantajının Amerika'da da sağlanabileceğini göstermesiyle dikkat çekiyor. Bunu, veritabanındaki 1,200 adet endüstri spesifik (şimdilik yalnızca giyim ve aksesuar) fabrikasıyla şirketlerin üretim süreçlerini outsource etmesini sağlayarak yapıyor. Özellikle, yurt dışında üretim çözümünün pahalı olduğu küçük ve orta ölçekli şirketleirn üretim süreçlerindeki maliyetleri düşürüyor.

Niche: Daha önce yatırım haberleriyle burada ve burada yer verdiğimiz Niche, sosyal medya yaratıcılarını buluşturan lider ağlardan biri. Pazarlamacılar ve markaları buluşturan Niche, doğal reklam kampanyalarıyla dikkat çekiyor.

Placemeter: Dünyanın en kalabalık şehirlerinde gerçek zamanlı olarak bir caddenin, mağazanın ya da mahallenin ne kadar işlek olduğunu, bilgisayarla izleme teknolojisi ve kullanıcı videolarıyla ölçüyor. Placemeter, şehrin işlek bir caddesine, restoranına veya mağazasına bakan bir eviniz varsa manzaranızdan para kazanmanızı sağlıyor. Android ya da iOS telefonlara eklenen sensörleri pencerenize yerleştiriliyor ve size bunun için para ödeniyor.

Retoy: Yeni nesi bir oyun şirketi olan Retoy'un kurucuları arasında yatırımcılar, oyun tasarımcıları ve oyun takıntılı kolleksiyoncular var. Girişimin amacı oyun ve uygulama geliştiricilerin sanal ürünlerini dijital veya gerçek koleksiyonu yapılabilir hale getirmek. Henüz Beta sürümünde olan Retoy, oyun karakterlerini gerçek oyuncaklar haline getirmeleri konusunda oyun geliştiricilere yardım ediyor. Böylelike karakterler uygulama içi satın almalarla da satılabiliyor. Retoy'un arkasındaki ekip, aynı zamanda, Hasbro ve Rovio gibi büyük oyun şirketleriyle popülerleşen Telepods teknolojisinin mucitleri.

retoy ekran

Strolby: Şehirde keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda küçük, butik mağaza var ve Strolby by gerçek mağazaların online satışlarını bir araya getirerek bir pazar yeri oluşturuyor. Böylelikle hem kullanıcıların yerel ürün, tasarım ve zanaatları keşfetmesine yardımcı oluyor hem de mağazaların işini kolaylaştırıyor.

Venmo: Ödeme ve para transferi yapmak için bir uygulama olan Venmo, Facebook, e-mail hesapları ya da telefon numarası kullanarak ücretsiz para transferi yapmanızı sağlıyor. Bununla birlikte dün, websitelerine eklenebilen Venmo Button'ı (Venmo düğmesi) tanıttı. Venmo böylelikle bağış yapmak, bahşiş almak veya diğer online ödemeler için oldukça pratik bir araç da tasarlamış oldu.

strolby ekran

Listeyi kendi sayfasında görmek isterseniz burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.