Girişimcilikte ilişki ağı, SaaS, girişimcilik destekleri ve yatırımlar

Girişimcilikte ilişki ağı, SaaS, girişimcilik destekleri ve yatırımlar

Türkiye bugün büyük bir acıya uyandı. Soma’dan gelen haberler hepimizin yüreğini burkarken, bir yandan acımızı yaşarken, diğer yandan da Startup’14 konferansında Türkiye’nin geleceğini oluşturacak üniversite öğrencileri ile bir aradaydık. Startup’14 etkinliğine davet ettiğimiz 300’ün üzerindeki öğrenci ile Türkiye’nin her sabah daha güzel günlere uyanmasını sağlayacak girişimcilik ekosistemini konuştuk.

Startup’14 etkinliğinin sabah programında sırasıyla Endeavor Türkiye’nin yönetici direktörü Didem Altop, Edefter’in CEO’su Sean Yu, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ve Aslanoba Capital’in CEO’su Hasan Aslanoba sunumlarını yapmak için sahnedeydiler ve girişimcilik adına son derece önemli bilgiler paylaştılar.

İşte Startup’14 konferansının sabah bölümündeki konuşmalardan öne çıkanlar.

Girişimcilikte ilişki ağı

Arda Kutsal’ın açılış konuşmasının ardından sahneye ilk olarak Endeavor Türkiye’nin yönetici direktörü Didem Altop çıktı. Altop girişimciliğin ne olduğundan ve girişimcilik döngüsünden bahsederek başladı konuşmasına. Sunumunda asıl değindiği konu ise networking, yani ilişki ağıydı. Kendi tanıdıklarınız network’ünüzün önemli bir parçası ama tek bir kişinin herkese ulaşması kolay değil. Bu yüzden daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlayabilecek, kendi ilişki ağı bulunan diğer kişi veya kurumlarla olan ilişkilerinizin de önemi son derece yüksek. Didem Altop’un konuşmasının sonundaki önerisi ise tüm girişimci ve girişimci adaylarına haftalık mesainizin yüzde 10’ununu ilişki ağınızı güçlendirmeye ayırmaları yönündeydi.

didem

SaaS yükselişte

Günün ikinci konuşmacısı ise herkes girişimcilik için Silikon Vadisi’ne gitmeye çalışırken, tam tersini yapan ve ABD’den Türkiye’ye gelip girişimcilik macerasını burada yürüten Edefter’in CEO’su Sean Yu oldu. Sean’ın konuşmasının odağında Software as a Service yani SaaS vardı. SaaS harcamaları 40 milyar dolar şu anda 130 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sean Yu'nun Startup'14 sahnesinde yaptığı sunuma buradan ulaşabilirsiniz.

sean

Sean, Türkiye’de de SaaS’ın önümüzdeki birkaç yıl içerisinde pek çok küçük işletmeye yardımcı olmaya devam edeceğini ve daha da geniş kitleler tarafından kabul görecek hale geldiğinden bahsetti.

Bu sırada Sean’ın bugün Webrazzi sunumunda önemli bir de duyurusu vardı. Bugüne kadar Edefter olarak tanıdığımız girişimleri artık Paraşüt markasıyla yoluna devam edeceğini de ilk olarak Startup’14 konferansında duyurdu. Ve Webrazzi kitlesi için özel indirimleri olduğunu da duyurdu.

parasut

Intel’den girişimcilik yarışmaları

Günün üçüncü konuşmacısı ise Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’dı. Intel çeşitli kapsamlarda girişimcilik desteklerinde bulunuyor. Burak Aydın da hem genel anlamda girişim desteklerinden, hem de Intel’in bu konudaki çalışmalarından bahsetti.

Intel’in girişimcilik çerçevesinde şu anda önemli 3 destek ve yarışması bulunuyor. Bunlardan ilki olan Çözüm Kumbarası, sosyal sorumlara bireylerin çözüm üretmesi hedefi taşıyor. Bu sırada Çözüm Kumbarası üzerinden diğer yarışmalar konusunda da merak ettiğiniz detaylara ulaşabilirsiniz.

İkincisi olan Intel Business Challenge aslında küresel bir yarışma. Dünyadaki girişimleri ülkelerden çıkartıp küresel bir çapta yarışmalarını hedefliyor. 100 bin dolar ödüllü bu yarışmanın Türkiye elemeleri  22 Eylül’e kadar devam edecek ve kazanan Kasım ayındaki dünya finallerine gidecek.

burak

Üçüncüsü ise Make it wearable yarışması. Giyilebilir teknolojiler alanında dün başlamış olan ve Haziran ayının sonuna kadar devam edecek olan yarışmanın birincilik ödülü 500 bin dolar. İkinci ve üçüncüler ise 200 ve 100’er bin dolar. İlk 10’a girenlere ise 50’şer bin dolar. Para desteğinin ötesinde Intel kazanan firmalara ürünlerini ticarileştirme noktasında da destek oluyor. Intel yarışmaya katılan girişimcilerden moda, sağlıklı yaşam, eğitim, çevre, güvenlik ve sosyal yaşam kategorilerinde giyilebilir teknolojiler geliştirmelerini bekliyor.

Aslanoba: 41 yatırımdan 17 – 18 tanesi çok iyi gidiyor

Sabah oturumunun son konuşmacısı ise Aslanoba Capital’in CEO’su Hasan Aslanoba oldu.  Aslanoba geçtiğimiz yıl içerisinde yatırımlar için 20 milyon dolar ayırdığını ilk olarak Webrazzi canlı yayınında aktarmıştı. Fakat zaman içerisinde bu rakamı 40 milyon dolara çıkartan Aslanoba bugüne kadar 41 yatırım yaptı. Bunlardan bir tanesine devam etmeme kararı alınmış. Şu anda aktif olarak devam eden 40 yatırımdan 17 – 18 tanesinin çok iyi gittiğini söyleyen Aslanoba, 7 – 8 girişimin ise çok büyük potansiyeli olduğunu düşünüyor. Bu girişimlerin bir kısmının 50 milyon dolar, hatta 100 milyon dolar çapına ulaşabileceğini ön gördüğünü söyledi.

hasan

Bu sırada toplam 39 milyon dolarlık yatırımın 30 milyon dolarının daha başarı ihtimali yüksek olan bu yani güvenli olarak tanımlanabilecek olan alanda olduğunu söyleyen Aslanoba, yaklaşık 8 – 9 milyon dolarının ise geleceğinin çok parlak görünmediğin de altını çizdi.

Önümüzdeki 1 – 2 hafta içerisinde küçük bir tohum yatırım haberi geleceğini söyleyen Aslanoba, bir iki tane daha teklif vermeyi düşündüğü girişim olduğunu söyledi. Bundan sonra Aslaonba ağırlıklı olarak yeni yatırımlardan ziyade var olan yatırımları takip eden yatırımlar olacağından bahsetti. Ama bu artık tohum yatırım yapmayacağı anlamına gelmiyor. Eğer ilgisini çeken bir şey olursa kapıyı da kapatmış değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.