Kadınlar ve erkekler arasındaki maaş uçurumunu azaltmak için birçok farklı yaklaşım öne sürüldü, sürülmeye devam ediyor. Devlet destekleri ya da pozitif ayrımcılık gibi çözümlerin etkisinin dışında, Harvard Üniversitesi'nden "A Grand Gender Convergence: Its last Chapter" başlıklı araştırma çözümün işgücü piyasasında olduğunu söylüyor. Harvardlı ekonomist Claudia Goldin, araştırmasında tezini teknoloji sektörüne dayandırıyor.
Araştırmanın en ilginç verilerinden biri, maalesef hemen her sektörde görmeye aşina olduğumuz, kadın ve erkekler arasındaki maaş uçurumunun en az teknoloji sektöründe olduğu.
Araştırmaya göre finans sektöründe kadınlar, en fazla erkeklerin kazandıklarının yüzde 66'sını kazanabiliyorken, teknoloji sektöründe bu oran yüzde 99'u bulabiliyor. Mühendislik görevlerinde farkın gittikçe azaldığı ve yöneticilik seviyesinde neredeyse eşitlendiği göze çarpıyor.
Goldin'in araştırmasında, bu durumun teknoloji işlerinin ücretlendirmesiyle ilgili yapısal bir farklılığa işaret ettiği söyleniyor. Birçok sektörde iş verenler, daha uzun saatler boyunca ve belirli saat aralıklarında çalışanları ödüllendirirken, teknolojide yaptığınız işle ilgileniyorlar.
İlginç bir biçimde teknoloji, kadınların diğer sektörlere göre azınlıkta olduğu bir alan ve Goldin elde ettiği sonuçlarda bu vb durumların bir yanılsamaya neden olabileceği üzerinde duruyor. Buna karşın veriler, sonucun işin özelliğiyle ilgili olduğunu gösteriyor. Goldin'in görüşüne göre, esnek çalışma saatleri özellikle finans, hukuk ve kurumsal alanlarda kadın çalışanların aleyhine bir tablo yaratıyor.
Uzun ve katı çalışma saatleri talep eden işlerde kadın ve erkekler arasındaki maaş farkı artıyor. Saatlerden çok, yapılan işle ilgilenen teknoloji sektörü de bu tezi destekliyor. "Kodumu yazıyorum maaşımı alıyorum" diyen kadınlar dilediklerinde yarı zamanlı işler de yaparak, iş gücünde kalmaya devam ediyor.
Türkiye'de de bilişim sektöründe kadınların üst düzey atamalar konusunda diğer sektörleri geride bıraktığına ilişkin bir araştırmayı Şubat ayında Yenibiris.com yayınlamıştı. Acaba gerçekten kadınlar için çalışması en ideal alanlardan biri teknoloji olabilir mi?
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?