Ülkemizde sayıları her geçen gün artmasıyla sevindiren (hackathon) programlama yarışmalarından birini PayPal düzenledi. Sait Halim Paşa Yalısı'nın boğaz manzarasında düzenlenen etkinlik emsal yarışmaları arasında çıtayı önemli derecede yükseltmesinin yanında uluslararası bir firmanın Türkiye odağında yaptığı yatırım açısından ayrıca önemliydi.
Berlin, Boston ,Tel Aviv, Londra ve San Francisco'nun da aralarında bulunduğu 15 şehirde düzenlenen BattleHack maratonun İstanbul ayağında geçen iki gün ve projelerle devam edelim. Cumartesi günü başlayan yarışma katılımcıların bir bölümünün hiç uyumadan kod yazıp sunumlarını hazırlamasıyla Pazar günü son buldu.
İki gün boyunca ziyaret ettiğim BattleHack İstanbul'da 100'ün üzerinde geliştiricinin yorgunluğu gözlerinden okunsa da eğlenceli bir haftasonu geçirdiler. İçlerinden bazıları sürpriz hediyeler kazanırken ilk 3 ekip ayrıca ödüllendirildi ve birinci olan ekip San Jose'de ki dünya finalinde Türkiye'yi temsil ederek 100 bin dolarlık ödüllü yarışmaya gitmeye hak kazandı.
İstanbul haricinde diğer şehirlerden de ekiplerin katıldığı BattleHack İstanbul'da ekipler projelerini yetiştirmek için iki gün boyunca neredeyse uyumadan çalıştılar. Salonda kendileri için hazılanmış alanda dinlenmelerine olanak tanınan ekiplerin durumunu yanda görmüş olduğunuz fotoğraf özetliyor; Hayatta kalma takımında şampuan, sabun ve bilimum ihtiyaç malzelemeleri mevcut.
Boğaz manzarasında da olsalar iki günün özetinde ekipler kodlamaktan manzaraya bakmaya çok vakit bulamadılar. Yine de kod yazdıktan sonra dinlenmek için boğaz manzarasına bakmanın tadını alan yazılımcıların iş yerlerine nasıl döneceği merak konusu :)
Ekiplerin imkanlarını ve durumu kısaca özetledik sonra John Lunn'un da aralarında bulunduğu jüri karşısına çıkan projelere geçelim. Ağırlıklı olarak PayPal aracılığıyla yardım üzerinde gerçekleşen projeler arasında birinci, ailelerin çocuklarına verdikleri harçlıkları PayPal ile sağlamalarını ve yapılan harcamaları takip edebilmelerini sağlayan Piggy Bank oldu.
BattleHack İstanbul'un ikinciliğini geliştirdiği FitPay uygulamasıyla Project 23 aldı. Sağlıklı bir yaşamın kapısını açan proje kullanıcıların yedi dakikalık egzersiz olarak bilinen hareketlerin düzenli yapılması için motivasyon sağlıyor. Egzersizi yapmayan kullanıcılar sivil toplum kuruluşlarına para yardımında bulunuyor.
Üçüncülüğü e-ticaret projesiyle DMT ekibi aldı. Ekibin geliştirdiği WouldPay uygulaması tüketicilerin pahalı bulup almadıkları ama beğendikleri ürünlere ödemeyi kabul edecekleri fiyatı kaydediyor; ürünün fiyatı belirtilen seviyeye düştüğünde ise tüketiciye haber vererek yeniden değerlenme şansı tanıyor.
Ülkemizde girişimlerin ve projelerin önünü açacak daha fazla etkinliği görme umuduyla ilk 3'e giremese de ekipleri ve hazırladığı projeleri merak edenler için birer cümleyle projelere değineyim;
Rebook - reshare books, save trees: insanların daha fazla kitap okuması için hazırlanan online bir platform. Sistemden istediğiniz kitabı arayıp, düşük bir fiyata satın alabiliyorsunuz. Böylece ağaçları da koruma altına almış oluyorsunuz. Android uygulaması da var.
STB - GetApp Home: Zamanından önce evden çıkmak ya da uyunmak için kurulan alarm 3 kere öterse, 3 farklı STK’ya PayPal ile bağış yapmış oluyorsunuz.
Red Wedding – Wedding application: Uygulamada, altınları seçerek gelin ya da damadın üzerine PayPal ile ödeme yaparak takabiliyorsunuz.
To do list - To dos: Seyahate giderken oluşturulan to do listelerin birbiriyle paylaşılabileceği bir platform.
Hack Battle – Knowly: Bilgi paylaşım platformu. Çevrede bilgi ve yetenek sahiplerine ulaşmanızı ve onlardan ders alabilmenizi sağlıyor.
Sote – Sote: Kendinize ait bir balkonu, bir yeri, bir manzarayı satışa çıkararak bir STK’ya bağış yapılmasını sağlanıyor.
JS Molecule – Don up: Chrome uzantısı olarak geliştirilenuygulamada,alışveriş yaparken seçeceğiniz sitelerde, miktarı yuvarlayarak o miktarın PayPal ile kullanarak bağış yapılmasını sağlayan bir platform.
Wasteful – Bunuye.com: Siteden yenecek yemekleri seçerken, seçilen yemeklere göre karbon salınım miktarını hesaplıyor. Yemek satın alınırken ayrıca soyu tükenen kutup ayılarını korumaya yönelik bağış yapılmasını da sağlıyor.
Pay Together – Pay Together: Ödeme ve bağış için insanları davet edebileceğiniz bir uygulama.
Panya – MyTree: Team ağaçları kurtarmaya yönelik bir uygulama. Belediyelerle hareket ederek gönüllüler üye oluyor ve uygulamayı indiriyor ve PayPal ile ödeme yaparak (10 TL). Gönüllü 1 adet ağaç edinecek belediyeden ve ona bakacak. Ağaca bakılmazsa ödeme direkt olarak TEMA Vakfı’na gönderilecek.
Bitter – WeSnap: Zamanında Leap Motion komutlarını gerçekleştiremeyen uykucuların UNICEF’e 5 dolar bağış yapılmasını sağlayan uygulama.
Pay and pass – Pay & Pass: QR code ile ödeme yapılmasını sağlayan bir uygulama.
Humhalar – EasyPay: Microsoft teknolojisi kullanılarak geliştirilen uygulamada, restoranlar mönülerini ekliyor ve seçilen mönü PayPal ile ödeme yapılarak mobil üzerinden satın alınabiliyor.
Lords of Kebab - Piggy Bank: Ailelerin, çocuklarını harcama yaparken kontrol edebilmelerini ve limitlerini belirleyebilmelerini sağlayan bir uygulama.
Daleks – PetWatch: Kayıp evcil hayvanların fotoğraflarını çekip yükleyebildiğiniz; hayvanların bulunmasına ve onlara ulaşılmasına yardımcı olan bir uygulama. Uygulama, aynı zamanda bağış yapılmasını da sağlıyor.
Road Mate – Road MAteSeyahat eden ya da bir yerden bir yere giden kişilerin, güzergah üzerindeki aracı olmayan kişileri almalarına yönelik etkileşim kurulan bir uygulama.
Project 23 - Fit Pal: Gün içerisinde 7 dakikalık düzenli egzersiz yapmanızı sağlayan uygulama, yapılmadığı zaman sizi cezalandırıyor ve bağış yapmanızı sağlıyor.
Control Soft - Geo pay: Gezdikçe kazanılan bir uygulama. Kişi dolaştıkça ya da yemek yedikçe mekân sahipleriyle anlaşılarak kendilerine PayPal üzerinden belirlenen bir miktarda ödeme yapılması sağlanıyor.
Gama Prime – Social Cycle: Kullanılmayan eşyaların bedelsiz olarak kişilerle paylaşılmasını sağlayan bir uygulama.
Infinite Box – Infinite Box: Birçok işlevi olan ve kablosuz cihaz olarak kullanılabilen bir uygulama.
DevChar – Speak4you: Duyma engelli insanların arama yapabilmesini sağlayan bir uygulama. Ücretli servislerin ödemesi PayPal ile yapılıyor.
Deca Tech – Qoad: Elinizde bulunan seyahat kartlarını (İstanbul kart) telefonunuza yaklaştırarak içine yüklemeyi PayPal ile yapabiliyorsunuz.
Coful – Dutchly: Mobile telefonlar için hazırlanan; satıcıları ve alıcıları buluşturan bir uygulama. Alıcılar ne almak istediklerini listeliyor; satıcılar satmak istediklerini listeliyor.
DMT – WouldPay: Alışverişlerinizde istediğiniz miktarda ödeme teklifi yapmanızı sağlayan bir uygulama.
Bizim Sample – One Card: Cep telefonlarının ulaşım kartı fonksiyonuna sahip araçlar olarak çalışmasını sağlayan bir uygulama.
Sons of Odin – PayforPal: Bir restorana yemeğin ödemesini yaparak evsizlerin faydalanmasını sağlayan bir uygulama.
Get Lucky- Good Buy: İkinci el eşya alım satımı sürecinde, almak istediğiniz ya da kiralamak istediğiniz bir ürünü NFC teknolojisiyle (telefonların birbirine temas etmesiyle) ödemenizi sağlıyor.
TMNT – Pay attention: Dikkat dağıtan web sayfalarını engellemek için hazırlanan bir uygulama.