Hamile giyim dikeyinde hizmet veren e-ticaret girişimi: CharisMom.com

Hamile giyim dikeyinde hizmet veren e-ticaret girişimi: CharisMom.com

Son yıllarda pek çok dikey e-ticaret sitesi yle karşılaşıyorduk ancak sadece moda alanına dikey olarak yönelen bir örneğe pek rastlamıyorduk. CharisMom.com e-ticaret sitesi bu alan için harika bir örnek yaratmış durumda.

CharisMom, özellikle hamile kadınların giyim ihtiyaçlarına göz önünde bulundurarak faaliyet gösteren bir e-ticaret girişimi. İzmir Serbest Bölge'de faaliyet gösteren Kaias adlı tekstil firmasının alt markası olan CharisMom, burada üretilen hamile kıyafetlerini CharisMom ile e-ticaret alanına taşıyor. CharisMom'ın Genel Müdürü Sanem Kaya ile CharisMom'ın hikayesini dinlediğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sami Eyidilli: CharisMom fikri ne zaman doğdu ve şirket ne zaman kuruldu? Girişimin hikayesini anlatabilir misiniz?

Sanem Kaya: Hamileliğim sırasında kendime uygun giysi bulmakta çok zorlandım. Tekstil mühendisi olmama ve kendi üretim tesisim olmasına rağmen oldukça zor bir dönemdi benim için. Aldığım kilolar ve büyüyen karnımla, hamileliğin mutluluğu aynalarla karşılaşınca kayboluyordu. Doğum sonrasında etrafımda ne kadar çok anne adayının da benzer sıkıntıları yaşadığını görünce elimdeki üretim imkanını bir marka ile değerlendirmeye karar verdim. Yaklaşık bir yıllık bir araştırma döneminin ardından koleksiyonu satışa sunduk.

charismom-roportaj

Sami: CharisMom'ın arkasındaki firma Kaias'dan bahsedebilir misiniz? Şirketin üretim süreçleri nasıl işliyor? İthalat anlamında CharisMom'ı tercih eden ülkeler olacak mı?

Sanem Kaya: Kaias, İzmir Ege Serbest Bölgesi’ nde 20.000 m2 lik bir alanda üretim yapan bir ihracat şirketi. Çok deneyimli, sektöründe uzman bir ekipten oluşuyor. Geniş bir yelpazede dünyanın tanınmış markalarına koleksiyon tasarımdan başlayarak üretim yapılıyor. Bu açıdan yurtdışıyla çok içiçe yaşayan bir şirket Kaias. CharisMom’ da yakın dönemde gerek Avrupa gerekse komşu ülkelerde satılmaya başlayacak.

Sami: CharisMom'ı farklı kılan şey ne olacak? Şirketin sadece hamile giyim dikeyinde olması bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı?

Sanem Kaya: Hamile giyim çok uzmanlaşma gerektiren bir dal. Kadını, bebeğini ve ihtiyaçlarını ön planda tutarak deneyimli annelerin dokunuşlarıyla ürünlerini oluşturan bir marka CharisMom. Doğallık ve rahatlık her zaman birinci öncelik. Geçenlerde bir pantolon hediye etmiştim bir arkadaşıma. Kendisi de yılda binlerce elbise satan bir markanın yöneticisi ve ondan “Bu pantolon muhteşem! Tüm dünyaya satmalısınız” ı duymak çok doğru bir iş yaptığımızı ifade ediyor. Eğer CharisMom moda sektörünün içinde yaşamayan bir firma tarafından üretilseydi sadece hamile giyimde uzmanlaşmış olmak dezavantaj olabilirdi. Ancak uzmanlığımız gereği gelecek sezonların trendleri ve çağdaş moda bakışı markayı oluşturan ekibin her gün hayatında. Bu nedenle bilgi ve birikimimizi fonksiyonellikle birleştirerek CharisMom’ a aktarıyoruz ve bunun önemli bir avantaj olduğuna inanıyoruz. Ayrıca ürünlerin sadece hamilelik değil, gebelik sonrası kullanıma da uygun kalıplarla hazırlanmış olması benim gibi “henüz eski formuna dönememiş” anneleri de rahatlatıyor.

Charismom-sanem-kayaSami: CharisMom.com açılmadan önce, hamile giyim konusunda bir pazar araştırması yaptınız mı?

Sanem Kaya: Şu an için ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadın hamileliği yaşıyor. Her ne kadar hamileliğini bir tayt ve eşinin gömleğiyle geçiren kadınlar olsa da aslında güzel olma arzusu, hele ki çalışan kadınlar için işinin gereği giyinme ihtiyacı gün geçtikçe öne çıkıyor. Özelllikle, iş ortağımız olan özel ve kamu kuruluşlarındaki bayanlar da bizi cesaretlendirdi bu konuda çünkü herkesin bir hikayesi var bu konuyla ilgili.

Sami: CharisMom.com'u özellikle tercih eden ve öne çıkan bölgeler var mı? Hamile kadınlar alışverişlerini genelde kendileri mi yapıyor e-ticaret üzerinden yoksa iş baba adaylarına mı düşüyor?

Sanem Kaya: Özellikle büyük şehirlerdeki kadınlar daha çok ihtiyaç duyuyor hamileyken giyime ancak aslında ihtiyaç Türkiye'nin her yerinde var. İlk online müşterimiz Amasya'dandı ve birkaç parça ürünü bir anda satın aldı. Beyler de tabi ki eşlerine hediye alıyorlar. Örneğin geçenlerde bir bey eşine alacağı ürüne karar veremediği için canlı destekten arkadaşlarımıza ulaştı ve tavsiyelerle doğru ürüne yönlendi. Hamilelik kadının hareketliliğinin kısmen kısıtlandığı bir dönem olduğu için güvenilir online alışveriş hayatı kolaylaştırıyor.

Sami: CharisMom.com'un bir de blogu var,  bu blogla amacınız ve hedefiniz nedir?

Sanem Kaya:  CharisMom’ ı sadece bir giyim markası olarak değil, deneyimli bir anne desteği gibi görüyoruz. Blogumuzda biraz annelik stiline öneriler biraz da sağlıklı tavsiyelerle destek olmaya çalışıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.