Kendini geliştirmek ve güncel kalmak isteyen arayüz tasarımcılarına tavsiyeler

Kendini geliştirmek ve güncel kalmak isteyen arayüz tasarımcılarına tavsiyeler

Açıklama: Yazılımcılara Tavsiyeler başlıklı yazı dizimizin ardından şimdi de Tasarımcılara Tavsiyeler ile karşınızdayız. Türkiye internet sektörünün tecrübeli arayüz tasarımcılarını teker teker Webrazzi.com’da konuk edip, kendilerinden genç arayüz tasarımcılarına olan tavsiyelerini ve tecrübelerini dinliyoruz.

Konuk yazarımız Ahmet Sülek, Panda'nın geliştiricisi ve Prisync'in kurucu ortaklarından biri. Kendisiyle Sosyal Garaj'da yaptığımız röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

ui-ux-ahmet-sulek

Bu sıralar kimsenin dilinden düşürmediği UI ve UX tasarımı, -en sonunda- artık tüm girişimlerde ve projelerde hakettiği yeri ve önemi yavaş yavaş kazanmaktadır. UI ve UX tasarımcılarına ve geliştiricilerine yönelik bu yazımda, kendilerini nasıl geliştireceklerini ve nasıl güncel kalacaklarını anlatacağım.

Öncelikle belirtmek isterim ki UI/UX alanında kendini geliştirmek isteyenler ilham almayı bir hayat felsefesi haline getirmelidirler. Günlük hayatımızda geçen her saniyeyi aslında bir UX deneyimi olarak değerlendirebiliriz. Günümüzde kullandığımız çoğu uygulamanın fikirlerinin başlıca temellerinden biri günlük hayattaki bir deneyiminin iyileştirilmesi, geliştirilmesini hedef almaktır.

Günlük hayatımızda kendi aldığımız eylemleri nasıl iyileştireceğimizi düşünerek pratik yapabiliriz ve bu bir alışkanlık haline geldiği noktada kesinlikle üzerinde çalıştığımız ürünümüze de yansıyacaktır.

Yine UI tasarım hayatımızın her anında karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada artık eleştirel gözlerle bakmak gerekmektedir. Girdiğimiz her websitesi, kullandığımız mobil uygulamalar, aldığımız konser biletleri, cafelerdeki flyerlar, değiştiğimiz her kart, hatta süpermarketteki reyonlar baştan sona UI incelemek için elimizin altındaki birer şanstır.

Bu noktada gerektiği yerde eleştirel yaklaşıp, nasıl daha iyisi yapılabilirdi diye düşünmek, gerektiği yerde ise beğendiğimiz arayüz çözümlerini ürünümüze nasıl entegre edeceğimizi düşünmek kullanıcı arayüz tasarımı adına güzel bir jimnastik olacaktır. Tabii söz konusu Türkiye olunca süpermarket reyonlarındaki arayüz çözümlerini ürünlerimize entegre etmekten sıkça kaçınıyoruz.

Tabii sadece günlük aktivitelerimizle alacağımız ilham sınırlıdır ve bu alanda iyi ve iddialı olmak için yetersizdir. Kendimizi geliştirmenin en iyi yönü yapılan ürünleri incelemek ve en son akımı takip edip gerektiği yerlerde en hızlı şekilde uygulamaya koymaktır. Bunu iki adımda başarmak mümkün.

En son tasarımlardan ve yeniliklerden haberdar olun

Elimizdeki en büyük gücümüz dün çıkan bir arayüz tasarımının bugün bizim ekranlarımıza da yansımasıdır. Bu noktada bütün mesele bizim güncel ve başarılı çözümleri ne kadar çabuk alıp uygulayacağımıza bağlı.

UI icin en son tasarımları takip edin:

UX icin en son tasarimlari takip edin:

Genel olarak ise en son tasarım trendlerini Designer News üzerinden takip edebilirsiniz.

Tabii bu sitelerden bahsedip de ürünümüz Panda’yı es geçmek olmaz. usepanda.com adresinden ulaşabileceğiniz Panda adlı uygulamamız sayesinde en son tasarımları ve yenilikleri Google Chrome üzerine eklenti olarak yükleyerek yeni sekmenizde karşınızda görebilirsiniz. Benim gibi her gün düzenli olarak ilham ve yeniliklere vakit ayıramayanlar için olmazsa olmazlardan.

Kaydedin ve düzenli olun

Yeni bir projeye başlangıç anında, bu noktaya kadar anlattıklarım bir anda uçup gidecektir. Yapmanız gereken düzenli bir şekilde (etiketleyerek) kaydetmek. Bunun için hem kullandığınız servislerin imkanlarından hem de ekstra sunulan servislerden yararlanabilirsiniz.

Linkleri kaydedin:

Tasarımları kaydedin:

Bu konuda aktarılacak kaynak ve bilgi sonsuz. Daha fazlası ve merak ettikleriniz için bana Twitter’da @ahmetsulek üzerinden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.