Girişimcilerin yeni rotası: Kanada

Konuk yazarımız Çağdaş ÖNEN, Yandex Türkiye Pazarlama Müdürü olarak görev yapmaktadır. 

startup_canadaGünümüzde girişimcilere en önemli hedeflerini sorduğunuzda, hiç şüphesiz yatırım alarak işlerini uluslararası boyuta, özellikle de Silikon Vadisi’ne taşımak cevabını alırsınız. Sadece ülkemiz girişimcileri için değil neredeyse dünyadaki her girişimci için Silikon Vadisi, girişim yolculuğunun bir anlamda zirvesidir.

Fakat Silikon Vadisi’ne yaklaşık 1 saat 50 dakikalık uçak yolculuğu mesafesindeki Kanada, devlet desteğiyle girişimcilerin yeni rotası olma yolunda ciddi adımlarla ilerlemeye başladı.

Öncelikle Kanada’ya kısaca bir göz atalım. Ülkemizin ortalama 13 katı büyüklüğünde bir yüzölçümüne sahip olan Kanada, 2013 Ekim ayı rakamlarına göre 35.2 milyonluk nüfusuyla neredeyse Türkiye’nin yarısı kadardır. Ekonomisini girişimcilere ve küçük ölçekli işletmelere dayandıran Kanada’nın, gayrı safi milli hasılasının %30’u tamamen buradan gelmektedir.

Pivot2Canada

Kanada, iş yapma ve iş kurma kriterleri açısından, Forbes ve Bloomberg dergilerine göre G-20 ülkeleri arasında ilk sırada gelmektedir. 2003-2012 yılları arasındaki ekonomik büyümesi, NAFTA ve Avrupa Birliği’yle imzaladıkları CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) anlaşmalarıyla farklı pazarlara erişimi ve yetişmiş iş gücüyle iş kurmak isteyenler için önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Yaşam kalitesi anlamında ilk sıralarda yer almasına ek olarak G-7 ülkeleri arasında yeni kurulan şirketlere en düşük vergi uygulamasına sahip olmasıyla da iş kuracak girişimciler arasında tercih sebebi olmuştur.  2012 yılında Startup Genome tarafından yapılan “Startup Ecosystem” raporunda “iş kurulabilecek en iyi şehirler” listesinde Toronto ve Vancouver ilk 10 içerisinde yer almaktadır.

startup-ecosystem-ranking-2012

Genelde hepimiz Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirketleri ezberebiliriz. Kanada bu açıdan biraz daha alçakgönüllü gözükmekle beraber son dönemde büyük satınalmalarda Kanada şirketleri de ön plana çıkmaya başladı. Bunlardan bazılarını Oracle tarafında 871 milyon dolara satın alınan pazarlama otomasyonu ve gelir performansı yönetimi yazılımı Eloqua, Salesforce tarafından 326 milyon dolara satın alınan sosyal medya izleme platformu Radian6 ve yine Oracle tarafından 1.98 milyar dolara satın alınan yetenek yönetimi yazılımı Taleo olarak sayabiliriz.

Tüm bunların ışığında, ülkelerine girişimcileri çekmek ve Silikon Vadisi’yle rekabet edecek duruma gelmek için Kanada Hükümeti, 2013 yılı Nisan ayında “Startup Visa” programını resmi olarak duyurdu.  Tabi bununla da yetinmeyerek, programın en büyük tanıtımını Kanada Yurttaşlık ve Göçmenlik Bakanı Jason Kenney öncülüğünde Silikon Vadisi’nde yaptılar. Bakan Kenney, Silikon Vadisi’nde yatırımcı grupları, önde gelen teknoloji şirketleri, girişimciler ve Stanford Üniversitesi öğrencileriyle toplu görüşmelerde bulundu ve açıkhava reklamlarının da açılışını gerçekleştirdi.

“Start-up Visa” programından faydalanmak için;

  • Kanada Hükümeti tarafında akredite edilmiş girişim sermayesi (venture capital) şirketlerinden 200.000 USD yatırım almak
  • Kanada Hükümeti tarafından akredite edilmiş melek yatırımcı gruplarından 75.000 USD yatırım almak gerekiyor.

Bu noktada Kanada Hükümeti, geçtiğimiz yılın sonlarında önemli bir güncelleme daha yaparak hükümet tarafında akredite olan inkübasyon merkezlerinin (incubation center), merkezlerine kabul ettikleri girişimleri de programdan faydalanmak üzere önerebileceğini duyurdu. Bu merkezlerin referansıyla gelecek girişimler için de minimum bir yatırım bedeli kriterinin de olmadığını belirtmek isterim. Özellikle “early-stage” (erken dönem) seviyesindeki girişimciler açısından bunun çok ciddi bir avantaj olduğunu söylemek yerinde olacak.

Kanada, global girişimleri ülkesine çekmek adına önemli bir adımı “Start-up Visa” programıyla atmış oldu. Özellikle Vancouver’ın “Yeni Silikon Vadisi” olarak tanımlandığını ve bu program dahilinde tercih edildiğini paylaşmak isterim. Kişisel olarak ilgi alanımda olan bu konuyla ilgili Türk girişimcilere yardım etmekten çok memnun olacağım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.