Yasağın dördüncü günü. Milyonlarca tweet atıldı, atılmaya da devam ediyor. Türkiye'deki gibi vakalar gösteriyor ki Twitter, dev(let)lere meydan okuyabilecek kadar güçlü bir platform olabilir. Buna rağmen hala oldukça kırılgan.
Geçtiğimiz günlerde 8. yaşını kutlayan Twitter'ın cazibesi her zaman basitliğinde oldu. Derdimizi 140 karaktere sığdırma beklentisini ilk etapta hoş karşılamadık belki ama günün sonunda hepimiz son dakika haberlerini Twitter'dan okur olduk. Bu noktaya gelinceye kadar mikroblog sitesi, bir zamanların Twttr'ı, epey yol kat etti aslında. Etkileşim için ideal yollar çizmektense kullanıcıların davranışlarını izleyeren bir tasarım sürecinden geçti. Bu süreç Twitter'ın daha stabil hale gelmesini sağladı.
Bugün aylık olarak 230 milyon aktif kullanıcıya ulaşan Twitter'ın zayıflıkları ise, popülerleşmesiyle daha görünür hale geldi. Twitter, kendine has diline yabancı olanlar için kullanımı oldukça zor bir platform. Bu gerçeği, Twitter CEO'su Dick Costolo bile kabul ediyor. "Birçok insan için Twitter'ın dili anlaşılır değil. Arka planda bir çatı oluştururken, medya, resimler, videolar gibi içeriği ön plana çekmeliyiz" diyor Costolo.
@ (at) ler ve # (hashtag)ler gidebilir
Costolo'nun ifadeleri önümüzdeki dönemde gelmesi olası değişiklikleri işaret ediyor. Bu yüzden Buzzfeed muhabiri Ben Smith'in, Twitter'ın at (@) ve hashtag'leri (#) kaldıracağı yönündeki haberi de inanılır geliyor kulağa. Habere göre, Twitter haber bölümü başkanı Vivian Schiller, geçtiğimiz günlerde düzenlenen MediaXchange Konferansı'nda bu iki sembole, "arcane" yani gizemli dedi ve kaldırılabileceğine işaret etti.
Bu olasılığı güçlendiren bir başka veri daha var, oldukça önemli. Twitter hesap hareketlerini izleyen Twopcharts'ın verilerine göre, 2012 yılından beri Twitter'a katıln yeni kullanıcıların yalnızca yüzde 11'i bugün hala tweet atmaya devam ediyor. Yani Twitter yeni kullanıcıları sitede tutmakta oldukça zorlanıyor.
"Twitter'ın kökleşmiş adaletsizliği"
Twitter'ın kullanıcılar açısından belki en önemli sorunu ise yapısal. Twitter'a yeni başlayan herkes sıfır takipçiyle başlıyor. Twitter'da sıradan takipçilerin yeni takipçi kazanması oldukça zor ve Twitter, yüksek takipçi sayısına sahip kişilerin "kazandığı" bir platform. Yani Twitter aslında az takipçisi olan yeni başlayanlar için dezavantajlı bir mikroblog. Twitter'ın takipçi sayısı metriği ise, kişilerin tweet'lerinin gerçekten okunup okunmadığı ya da içeriğin kalitesiyle ilgili tatmin edici bir fikir vermiyor. Yani aslında metrikler yanıltıcı olabiliyor. Cody Brown'ın "Twitter's root injustice" dediği ve bizim kökleşmiş adaletsizlik şeklinde çevirdiğimiz konuda TechCrunch'ta yayımlanan sıkı eleştirisini buradan okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Tüm bunlar Twitter'ı sevmeye ve kullanmaya devam etmeye engel değil. Hele de yeni nesil medyanın dönüşümüne yaptığı katkı düşünüldüğünde Twitter vazgeçilmez bir platform, en azından şimdilik. Zira Twitter'ın sekiz yıldır gideremediği zayıflıkları, aynı işi çok daha iyi yapan bir başka girişimin gelip onun yerini rahatlıkla alabileceğini gösteriyor. Halka açık şirketin bunları çözümlemesi için üzerindeki baskının arttığını ön görmekse zor değil.