Mark Zuckerberg, Ashton Kutcher ve Elon Musk yapay zekaya yatırım yapıyor

Mark Zuckerberg, Ashton Kutcher ve Elon Musk yapay zekaya yatırım yapıyor

vicariousTeknoloji dünyasının Holywood'u Silikon Vadisi'nin şöhretleri bir yapay zeka şirketine yatırım yapıyorlar. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, geek aktör Ashton Kutcher ve Tesla Motors CEO'su Elen Musk'ı bir araya getiren şirketse VicariousÜçlünün şirketlerinden bağımsız olarak yaptıkları yatırımın miktarıysa 40 milyon dolar.

Yapay zeka, en çok gelecek vaat eden alanlardan biri olarak, son zamanlarda teknoloji şirketlerinin de gözdesi. Geçtiğimiz Ocak ayında Google'ın Deep Mind isimli yapay zeka girişimini satın almıştı. Facebook'un yeni yapay zeka ekibi ise yakın zamanda bir köşe taşı niteliğinde bir çalışmayla yüz eşleme teknolojilerini bir adım ileri taşıdıklarını duyurmuştu.

Yapay zeka yazılımları geliştiren Vicarius küçük ama iddialı bir girişim. Hedefi insan gibi düşünebilen bir makine üretmek. Bunun için önce beynin görme ve algılama fonksiyonlarına odaklanıyor.

Vicarious'ın sekiz kişilik, dahilerden oluşan takımı adını, CAPTCHA'yı çözebilen bir teknoloji geliştirmesiyle duyurmuştu. Vicarious'ın algoritmaları denemelerin yüzde 90'ında testi geçmeyi başarmıştı. CAPTCHA testleri bilindiği gibi insan ve bilgisayarları ayırt etmekte kullanılıyor.

Halihazırda Facebook tarafından desteklenen şirket, 2012 yılında Dustin Moskovitz liderliğindeki turda 15 milyon dolar yatırım almıştı. Vicarious'ın son dikkat çeken projesi ise, hayal edebilen bir yazılım geliştirmesiydi. İnsan beyninden esinlenerek kodlanan yazılım, insan zihninde imgelerin canlanma biçimini bir dereceye kadar taklit edebiliyor. Daha yolun başındaki projenin tamamlanması içinse en az birkaç yıl gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.