Mobil reklam pazarında Google kan kaybediyor, Facebook büyümesini sürdürüyor

Mobil reklam pazarında Google kan kaybediyor, Facebook büyümesini sürdürüyor

Facebook'un mobil pazar odağında yaptığı çalışmalarla pazar payını bir yıl içerisinde 3 kattan fazla artırdığı eMarketer'ın mobil pazarı karşılaştırmalı olarak inceledeği raporda açıklandı.

Google'ın mobil reklamda küresel ölçekte pazarın yarısına sahip olduğunu yeniden gösteren araştırmada, mobil reklam pazarının bu yıl yüzde 105 atarak 17,96 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Mobil reklam pazarın yaklaşık yarısına Google sahip.

Bu yıl yaşanan 3 haneli büyümenin ardından 2014'te pazarın yüzde 75,2 büyüme öngörüsü dikkat çeken rakamların başında gelse de 2014 beklentisinde Facebook mobil odağında atılımının sonucu pazar payını yüzde 4,2 artırarak devam ettiriyor. Geçtiğimiz günlerde Instagram'da 100 milyon dolarlık reklam anlaşması da yapan Facebook, bu beklentiyi Instagram reklamlarının artmasıyla birlikte karşılamaya yakın görünüyor.

facebook-google-mobil-reklam-pazar

Facebook 2012'de itibaren  yüzde 5,4'ten başladığı pazar payını 2013'te  yüzde 17.5'e çıkartmış. 2014 için beklenti yine pazar payını artırarak  yüzde 21.7'yi bulması. Google 2012'de yüzde 52,6 pazar payına sahipken pazarda 2 yıl üst üste pay kaybetmenin yanında bu yıl beklenti yüzde 2.5 daha pay kaybetmesi.

Google'ın 3 yıl pazar payı kaybıyla, Facebook'un 3 yılda kazandığı payın aynı oranda ilerlediğini düşündüğümüzde bile Facebook'un mobil reklam pazarında rakibini geçmesi için en az 3 yılı olduğunu çıkarmak mümkün. Facebook, Google rekabeti bir yana Twitter'ın mobil reklam pazarındaki durumu da dikkat çekiyor.

Üyelerinin yüzde 70'i mobilden girişi yapan Twitter, 2013'de pazar payını yüzde 1,5'dan yüzde 2,4'e artırsa da aynı büyümeyi sürdüremiyor. 2014'te bu mobil reklam pazarında yüzde 0.2 daha pay alarak yüzde 2,6'e ulaşması öngörülüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.