Türkiye’de internette geçirilen süre Avrupa ortalamasının üzerinde [Dijital14]

Türkiye’de internette geçirilen süre Avrupa ortalamasının üzerinde [Dijital14]

Türkiye dijital reklam ve pazarlama dünyasını buluşturan Webrazzi Dijital’14 Point Hotel Barbaros’ta Arda Kutsal’ın sunumu ile başladı. Günün ilk konuşmacısı “Hayatımız İnternet” adlı sunumu ile TTNET’in Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar oldu.

Mert Başar Türkiye’de internet kullanımına dair son derece ilginç ve önemli veriler paylaştı. Başar’ın sunumda yer alan verilere göre Türkiye’de geniş bant internet abone sayısı 32,6 milyon.  Ülkemizde geniş bant penetrasyonu yüzde 11. Mobil geniş bant penetrasyon oranı ise yüzde 31,5’e ulaşıyor.

Başar’ın paylaştığı Türkiye’deki internet kullanımı bazı noktalarda Avrupa ortalamasının bile üzerine çıkıyor.

Hane bazında internet penetrasonu yüzde 47, yani Türkiye’deki hanelerin yarısı bir şekilde internet erişimine sahip. Türkiye’deki toplam hane sayısının 19,8 milyon olduğunu da belirten Başar, bu hanelerin 11,8’inde en az bir bilgisayar bulunduğunu belirtti. Akıllı telefona sahip olan hane sayısı ise 9,3 milyon ile bilgisayar sahiplerinin gerisinde. Fakat tüm cep telefonlarına bakıldığında ise Türkiye’de 19,5 milyon haneye ulaşmış olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye’de cep telefonu penetrasyonu yüzde 98,5’a ulaşıyor.

Mert Başar: Türkiye’de internette geçirilen süre Avrupa ortalamasının üzerinde

Türkiye’de internete bağlı çeşitli cihazdan günde en az bir defa internete girenlerin oranı yüzde 58 olarak görünüyor. Yaş ortalaması arttıkça bu oran yüzde 5,6’ya kadar düşüyor. İnternete girmenin ötesinde günde internette geçirilen ortalama süre ise 118 dakika. Bu oranın Avrupa ortalamasının 95 ile 97 dakika arasında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Her ne kadar internette geçirdiğimiz süre etkileyici olsa da TV izleyerek geçirilen sürenin hale epeyce gerisinde. TV başında günde geçirilen ortalama süre yaklaşık 210 dakika.

Peki her gün ortalama 118 dakika internette neler yapıyoruz? TTNET’in araştırmasına göre internet erişiminde en önemli 10 neden arasında birincisi sırada yüzde 95,5 oran ile Facebook’a erişmek geliyor. İkinci sırayı yüzde 94,9 ile sitelerde gezme ve inceleme yapma alırken, üçüncü sırada yüzde 91,1 il haberleri takip etme yer alıyor.

Türkiye’de internete erişim oranın artmasıyla beraber veri tüketimi de son derece arttı. 2011 yılında kişi başına ortalama veri kullanımı 19,6 iken, 2012’de bu rakam 24,1 GB’a ulaşmak. 2013’te 32,4 GB seviyesine ulaşan veri kullanımı 2014’ün ilk ayında şimdiden 37,7 GB’a ulaşmış bile.

Bunun birinci nedeni evlerde internet bağlantılı cihazların sayısının artmış olması. İkincisi ise videonun yükselişi. Mert Başar, TTNET’in toplam trafiğinin yüzde 45 ile 50 arasındaki bir oranını videoların oluşturduğunu söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.