Fazla kiloların sorun olmadığı bir sosyal ağ Tontonuz.biz, bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçiyor

Fazla kiloların sorun olmadığı bir sosyal ağ Tontonuz.biz, bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçiyor

Pınar Akgün, bir yazılımcı. Gopher ve telnet ile internete bağlanıldığı dönemlerde internetle tanışanlardan. 99 depreminde deprem yardım rehberi, kapsamlı bir ICQ Yardım sitesi gibi türünün ilk örneği olan projeler geliştirmiş.

Madalyonun diğer tarafında ise Pınar, büyük beden bir kadın ve bundan mağdur olan milyonlarca kişiden biri. Fazla kilolu insanlar, Türkiye'de bugün nüfusun yüzde 50'sine yakınını oluşturuyor, bunun yüzde 17,2'si ise obez. Ama görünmezler, bazıları evlerinden bile çıkamıyor.

Akgün'ün projesi bu insanları bir araya getiren bir sosyal ağ. Web'de yayına başlayan bu projenin adı Tontonuz.biz. Kar amacı gütmeyen bu projenin hedefi fazla kilolu insanları bir araya getirmek. Tontonuz.biz'in, kişileri önce web'de, sonra burada organize edilen etkinliklerle gerçek hayatta buluşturmak, hedeflerinden biri.

tontonuz-biz

Türkiye'nin ilk ve tek tonton sosyal ağı olma iddiasıyla yayına başlayan Tontonuz.biz'in üç ana alanda genişletmeyi planlıyor Akgün. Bunlardan ilki, diyetisyenden, stil danışmanına kilo problemiyle bağlantılı destek sağlayacak uzmanları üyelerle buluşturan Uzmanına Sor; mekanların kilolu insanlara uygunluğunu denetleyen Tonton Onaylı ve son olarak indirimler ve promosyonların sağlandığı Tonton Kart. Ardından, site üzerinden büyük beden kıyafet bulmak gibi çözümlerin eklenmesi de planlanıyor.

Pınar Akgün,  Ortak, Tomtonuz.biz Pınar Akgün - Tontonuz.biz

Tontonuz.biz girişimi kilolu insanların hayatlarını kolaylaştırmanın ötesinde, bir farkındalık hareketi de aynı zamanda. Amerika'da 1960'larda Fat Acceptance Movement'la (kilolu insanları kabul etme hareketi) başlayan ve kilolu insanlara karşı toplumsal ön yargılarla mücadele eden çalışmalar, bilimsel araştırmalardan, sağlığa ve yasal düzenlemelere kadar farklı alanlarda edinimler sağlamıştı. Türkiye'de henüz kitlesel bir etkisini görmediğimiz bu tepkilerin belki de ilk etki yaratabilecek yansıması.

Akgün'ün kendi deneyiminden yola çıkarak başladığı Tontonuz.biz'in ekibi ise çok farklı alanlardan gelen tamamen gönüllü insanlardan oluşuyor. Gelecek vaad eden projenin yatırıma ve insan kaynağı desteğine ihtiyacı var. Site şu anda yayına açılmış ancak önünde gidecek daha çok fazla yolu var.

Proje, yatırımcılar, yazılımcılar veya başka alanlarda destek sağlayabilecek uzmanlara, toplumun dışında itilen daha fazla insana ulaşmak için harika bir fırsat sunuyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.