Facebook'ta hangi markanın beğenisi yüksek devri kapandı

Facebook'ta hangi markanın beğenisi yüksek devri kapandı

Facebook'ta daha fazla kullanıcıya ulaşmak için beğeni sayısını reklamlarla artıran markalar için üzücü bir haber var. Ogilvy markaların Facebook sayfalarında yaptıkları paylaşımların kullanıcıya ulaşmasına ilişkin raporunu yayınladı.

Ekim 2013'ten itibaren markaların paylaştıkları içeriklerin, kullanıcıya organik ulaşmadaki düşüş devam ediyor. Rapor markaların sayfalarına daha fazla beğeni alarak daha fazla kişiye ulaşma hedeflerinde önemli değişikliğe gitmeleri konusunu net olarak ortaya koyuyor. Markalar sayfalarını beğenenlerin sadece yüzde 6.15'ine organik olarak ulaşabiliyor.

Bir dönem markaların cirolarını açıklar gibi Facebook beğenilerini açıkladığı, daha fazla beğeni almak için beğeni başına 50 kuruşa yakın maliyete katlandığını göz önünde bulundurursak, bu yatırımdan dönüş sağlamak ilerleyen süreçte daha da zorlaşacak gibi görünüyor.

facebook-organik-ulasma

Sponsorlu haber kullanmayan markaların Facebook sayfasında var olan kitlesine ulaşamadığı uzun zamandır konuşulan konular arasında yer alıyordu. Ogilvy'nin bu araştırması aslında bu noktayı tamamlar nitelikte olmuş. Analizi yapılan tüm sayfalarda içeriğin görülmesi yaklaşık yüzde 50 düşüş göstererek yüzde 12.05'ten yüzde 6.15'e kadar gerilemiş. 500 binden fazla beğenisi olan markalardaysa bu oran yüzde 2.11, yani 490 bin kişinin haberi bile olmuyor.

Markaların kullanıcıya ulaşmasında ayırması gereken bütçe haricinde bu oranlar aslında kullanıcının Facebook'ta gördüğü ticari içeriklerin de düştüğünü gösteriyor ki bunu kullanıcı deneyimi açısından gayet olumlu buluyorum. Markalar içinse artık Facebook içeriğini ulaştırma zamanı; Facebook içinde sponsorlu haber yapabileceğiniz gibi dışarıdan da sayfanıza trafik sağlayabilirsiniz nasılsa 1.15 milyar üye var.

Ogilvy'nin hazırladığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.