Facebook, insansız hava aracı üreticisi Titan Aerospace'i satın alıyor

Facebook, insansız hava aracı üreticisi Titan Aerospace'i satın alıyor

WhatsApp anlaşmasının etkileri hala sürerken, Facebook, sayfayı çevirip, yeni bir satın alma için harekete geçti. TechCrunch'ın özel haberine göre, şirketin radarında, bu kez, insansız hava araçları üreten Titan Aerospace (Titan) var. Facebook,Titan'ı 60 milyon dolara satın alıyor.

2012 yılında kurulan Titan, güneş enerjisiyle çalışan uydu platformları üretiyor. Yer yüzünün gerçek zamanlı, yüksek çözünürlükte fotoğrafları, ses ve veri servisleri ve diğer atmosfer bazlı sensör sistemleri sağlayıcısı Titan'ın şimdiye kadar en çok ses getiren ürünü SOLARA adını verdiği insansız hava araçları oldu.

SOLARA'nın  beş yıl boyunca aralıksız havada kalabilen SOLARA 50 ve 60 modellerinin, 2014 yılı içinde piyasaya sunulması planlanıyor. Facebook'un Titan'la neden ilgilendiği konusunda, şirketin CEO'su Mark Zuckerberg'in son zamanlarda dilinden düşürmediği internet.org girişimi olduğu yorumu yapılıyor.

titan solara 50

Internet.org girişimi dünyanın internete erişimi olmayan bir milyar nüfusunu internetle buluşturmayı amaçlıyor. Titan'ın çok yönlü kullanılabilen insansız hava araçları da maliyeti göreceli olarak düşük bir çözüm olarak görülüyor olabilir.

Titan'ın SOLARA 50 ve 60 adını verdiği modelleri özellikle iletişim ve veri transferinde kullanılıyor.  TechCrunch'ın haberine göre, Facebook  11 bin adet hava aracını, internet.org girişiminin öncelikli hedefi olan Afrika'nın semalarından başlayarak konumlandıracak.

solara S50_WETLANDS

SOLARA 50 ve 60 modelleri kendi batarya gücünü kullanarak geceleri fırlatılabiliyor. Güneş doğmaya başladığı andan itibaren güneş panelleri, deniz seviyesinde 20 km yüksekte yaklaşık 5 yıl kalmasını sağlayacak kadar enerji depolayabiliyor. SOLARA  modeliyle ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki videodan görebilirsiniz.

Facebook'un WhatsApp'ın ardından Titan'la ilgilenmesi akla şöyle basit bir denklemi getiriyor. Eğer şirket Titan'la hedefindeki bölgeleri iyi kötü internetle buluşturabilirse, bu bölgedeki insanlar WhatsApp üzerinden bedava mesajlaşabilir. Farklı gibi görünen iki satın almanın aslında böyle çok önemli bir kesişim noktası bulunuyor.

Titan haberinden sonra ise artık şundan emin olabiliriz, bundan sonra Facebook'u dünyanın az gelişmiş kırsallarında daha fazla görüyor olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.