Boeing'den kendini imha eden kara telefon: Black

Boeing'den kendini imha eden kara telefon: Black

Boeing, bir uçak firması ve yazının başlığındaki "kara telefon" göndermesi de aslında uçaklardaki kara kutulara yaptığım bir gönderme. Malum, uçaklardaki kara kutular, uçuş seyri, koordinatlar ve pilot ile kule arasında geçen tüm diyalogların saklandığı özel bir kutu.

Bu kara kutular sebebiyle Boeing, bu tarz değerli bilgi saklama kutularına yabancı değil. Ancak Boeing'in Boeing Black ile attığı adım  bu sefer çok dikkat çekici. Çünkü Boeing gizliliğin üst seviyede olduğu ve gereken durumlarda kendi kendini imha eden bir telefon üzerinde çalışmış durumda. Telefonlar aracılığıyla aktarılan verilerin de değeri, son zamanlardaki NSA skandalları ve malumunuz, artan telefon dinleme ile ilgili konulara çözüm üretilmeye çalışılıyor.

boeing_black

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Mobile World Congress'de de bildiğiniz gibi Blackphone adlı telefon duyurulmuş ve biz de sizler için Blackphone ile bir röportaj gerçekleştirmiştik. Aslında Boeing'in ürettiği Android bazlı kriptolu akıllı telefon da benzer bir amaca sahip, devletler açısından kritik savunma bilgilerinin konuşulduğu bu tarz telefonlar üzerinden yapılması.

Boeing'in 36 aydır üzerinde çalıştığı telefon, uydu bağlantısı ile çalışabilmesinin yanı sıra, Wi-Fi, Bluetooth, GSM ve LTE gibi bilindik ağları da destekleyecek şekilde geliştirilmiş. Çift SIM kartla da çalışabilen cihazın öncelikli hedef kitlesi kamu kuruluşları ve hükümet için çalışma sürdüren kişiler. Boeing'in ürettiği Black adlı telefonun kasasının açılması gibi bir girişim olması halinde, yazılım içindeki tüm dataları otomatik olarak siliyor.

Aynı zamanda biyometrik kimlik doğrulama ve güneş enerjisi ile çalışma gibi özelliklere sahip olan Boeing Black, yakın gelecekte sanıyorum önce ABD'de, sonra da diğer devletlerin üst düzey temsilcilerince kullanılmaya başlanacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.