Canalys: Samsung 2013'te en fazla akıllı saat satan şirket oldu

Canalys: Samsung 2013'te en fazla akıllı saat satan şirket oldu

Giyilebilir cihazlar pazarı henüz emekleme aşamasında ama 2013'ün ikinci yarısında dramatik bir büyüme gösterdi. Bağımsız araştırma şirketi Canalys'in raporuna göre, bu dönemde dünya çapında toplam 1.6 milyon akıllı saat/bileklik sevkiyatı yapıldı.

Giyilebilir bileklik teknolojisinin temel (basic) ve akıllı (smart) olmak üzere iki kategoride incelendiği raporda Samsung, akıllı bileklikler segmentinde 2013'ün ikinci yarısında pazarın lideri oldu.

Akıllı bileklikler kategorisinde Samsung, dünya çapındaki bütün sevkiyatların yüzde 54'ünü tek başına gerçekleştirmiş. Bunu sırasıyla yüzde 19'luk pazar payıyla Sony ve yüzde 16'yla Pebble izliyor. 

Canalys'in Baş Analisti ve Başkan Yardımcısı Chris Jones, "Samsung'un Galaxy Gear'ı büyük bir pazarlama kampanyasıyla piyasaya sürmesi belirgin bir biçimde tüketicilerin dikkatini çekti. Akıllı bileklik kategorisinde en çok sevkiyatı yapılan marka Samsung olsa da, ürünün buna kıyasla satış oranları hayal kırıklığı yarattı. Bu durum, Samsung'un önümüzdeki dönemde tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermesini gerektirecektir " yorumunda bulunuyor.

Temel bileklikler kategorisinde ise liderlik beklendiği gibi Fitbit'te. Fitbit, 2013 ikinci yarıda, bu kategorideki sevkiyatların yüzde 58'ini tek başına gerçekleştirirken, onu Jawbone (yüzde 21) ve Nike (yüzde 14) takip ediyor.

canalys- 2013 2H

2014 yılında giyilebilir cihazların ana tüketici trendlerinden biri olacağı beklentisinin paylaşıldığı raporda, bu teknolojinin sağlık ve kişisel bakım endüstrileri için büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekiliyor. Canalys, 2014 yılında toplam 17 milyon giyilebilir cihaz sevkiyatı yapılacağını ön görüyor. Akıllı bileklik segmentininse 8 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmaya göre, giyilebilir cihazların sevkiyat adetleri 2015 yılında 23 milyona ve 2017'de 45 milyona ulaşacak.

Canalys Analisti Daniel Matte, yorumunda Android'in akıllı bileklik uygulamaları ekosisteminde kritik bir rolü olacağını söylüyor. Matte, Android'in yakında bu pazara anlamlı bir giriş yapacağını beklediklerini de ekliyor. Matte'ye göre pil ömrü ve sensör verileri bütün akıllı bileklik markalarının başarısı için anahtar metrikler olacak.

Araştırmada paylaşılan bir diğer önemli not da, temel ve akıllı kategorilerin bir süre sonra yakınsamaya başlayacağı. Şu an sayısal üstünlük temel kategoride olsa da akıllı bilekliklerin kısa sürede bu özellikleri barındıracak şekilde güncellenmesi bekleniyor.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.