Apple, Bitcoin’e savaş mı açtı?

Pek çok tartışmanın odağındaki Bitcoin varlığını sürdürüyor olsa da uzun vadede kaderi kullanıcıların yanı sıra büyük firmaların da elinde gibi görünüyor. Ne zaman önemli bir firma Bitcoin’i kullanmaya başlayabileceğine dair sinyaller verse Bitcoin’in fiyatı da hemen artıyor. Ülkelerin olumsuz tepkilerinde ise fiyatlar düşmeye başlıyor.

Bitcoin ekosisteminin güvenlik güçleri tarafından yakından takip ediliyor olmasının da internetin para birimi açısından pek de olumlu bir manzara sergilemediği de bir sır değil.

Bitcoin’e bir darbe de Apple’dan geldi ve şimdi herkes Apple’ın Bitcoin’e karşı duruşunun nedenini anlamaya çalışıyor…

3 sanal cüzdan App Store’dan kaldırıldı

Eğer Apple ve Bitcoin konusunu yakından takip ediyorsanız, iki sanal cüzdan uygulaması olan Coinbase ve CoinJar’ın App Store’dan çıkartıldığını duymuş olabilirsiniz. Ve sonunda Apple, App Store’da son kalan Bitcoin cüzdan uygulaması Blockchain’in de fişini çekti.

Apple’ın bu kararı çok geçmeden Bitcoin ekosisteminden ciddi tepkiler almaya başladı. Özellikle Bitcoin girişimcileri, Apple’ı mobil ödeme sistemlerinin önünü kesmeye çalışmakla suçluyorlar. Hatta bu durumun değişmesi için Change.org’da bir kampanya bile başlatıldı.

Apple mobil ödeme alternatiflerine karşı mı?

Yaklaşık 2 yıldır Apple’ın iOS uygulama mağazasında yer alan ve bugüne kadar 120 binden fazla indirilen Blockchain’in App Store’dan çıkartılması aslında Apple’ın sorununun mobil ödeme sistemleri ile ilgili olmadığını da gösteriyor. Çünkü Apple, Blockchain’i sadece iOS uygulama mağazasından değil, Mac uygulama mağazasından da çıkarttı. Yani Apple’ın Bitcoin ile ilgili duruşu mobil ödemenin ötesinde bir neden bağlı.

Bu yüzden geriye kalan en mantıklı seçenek Apple’ın güvenli oynamayı tercih ettiği yönünde. Bitcoin her ne kadar ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip ve önemli miktarda bir ticaret hacmini karşılıyor olsa da yasalar açısından bakıldığında durum oldukça karışık.

Cevap Bitcoin ve yasal düzenlemelerde

Bitcoin’i resmen yasaklayan ülke sayısı az olsa da, geri kalan ülkelerin hemen hepsi internetin para birimine mesafeli durmayı tercih ediyorlar. Bu durumda Bitcoin’in yasalar açısından “gri bir alanda” kalmasına neden oluyor. Hatırlayabileceğiniz gibi bu konu HukukiWeb’de de detaylı bir şekilde ele alınmıştı.

Apple da büyük ihtimalle olası yasal sorunlarla uğraşmamak adına Bitcoin’e karşı yasa koyucularla paralel şekilde bir mesafe koymayı tercih etmiş durumda. Yani ortadaki manzara Apple’ın Bitcoin’e karşı bir savaş açtığını değil ama en azından Bitcoin’in yasal zemindeki durumunu netlik kazanana kadar uzak durmaya karar verdiği şekilde yorumlanabilir.

Peki sizce Apple’ın uzak durma kararı Bitoin’i nasıl etkiler?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.