Facebook’ta sahte hesap sayısı yaklaşık 100 milyon

Facebook’ta sahte hesap sayısı yaklaşık 100 milyon

Sahte veya amacı dışında oluşturulmuş hesaplar hemen hemen tüm sosyal ağların önemli sorunlarından biri. Her ne kadar toplam kullanıcı sayısını yüksek göstermek gibi bir yan etkisi olsa da, büyük oranda reklam geliri üzerine kurulu iş modellerine sahip sitelerdeki reklamverenler açısından reklam harcamalarının bir kısmının boşa gidebileceği anlamına geliyor.

Sahte hesap konusunda en dertli sosyal ağlardan biri de Facebook. Kullanım şartlarını bu durumla mücadele amacıyla sürekli güncelleyen Facebook yayınladığı en yeni raporunda tahmini sahte hesap adetlerini de paylaştı.

Facebook’un tahminlerine göre tüm kullanıcıların yüzde 5,5 ile yüzde 11,2’si sahte veya amacı dışında oluşturulmuş hesaplardan oluşuyor…

Aslında Facebook 2012 yılında da bu durumla ilgili rakamlar paylaşmıştı. O zamanın rakamlarına göre 955 milyon aktif kullanıcısı bulunan Facebook’taki hesaplardan yüzde 8,7’sinin sahte olabileceğini söylüyordu. Facebook bu rakamları güncelledi ama bu kez tek bir yüzde oranı vermek yerine bir aralık paylaştı. Bu da sahte hesap oranlarının artışta mı, yoksa düşüşte mi olduğunu anlayı zorlaştırıyor.

Sahte hesaplar için 3 kriter

Facebook sahte veya amacı dışında kullanılan hesap konusunu farklı kriterlere göre ele alıyor. Bu kriterlerden ilki bir kişinin birden fazla hesaba sahip olması durumu. Facebook 1,23 milyar aktif hesabın yüzde 4,3 ile yüzde 7,9 aralığındaki bir kısmının bu tanıma girdiğini tahmin ediyor. Bu da tüm aktif Facebook hesaplarından 52 ile 97 milyon aralığında denk düşüyor.

Diğer bir kriter hatalı açılmış ve kullanılan hesaplar. Örneğin bir işletme için Facebook sayfası yerine Facebook profili oluşturulması veya evcil hayvanlar için açılmış olan Facebook profilleri bu gruba giriyor. Facebook’un tahminlerine göre tüm aktif hesapların yüzde 0,8 ile yüzde 2,1’lik kısmı, yani yaklaşık 9 ile 25 milyon aralığındaki bir kısmı bu tanıma uyuyor.

Üçüncü olaraksa Facebook kurallarını ihlal eden ve Facebook tarafından art niyetli olarak görülen hesaplar. Genellikle spam amaçlı kullanılan bu hesapların oranı yüzde 0,4 ile yüzde 1,2, yani yaklaşık 5 ile 14 milyon aralığında.

Tüm bu rakamları topladığınızda ise aktif Facebook hesaplarının yüzde 5,5 ile yüzde 11,2 aralığındaki bir kısmının sahte veya farklı bir nedenden dolayı istenmeyen hesaplardan oluştuğu ortaya çıkıyor. Bu da; 67,65 milyon ile 137,76 milyon aralığına denk geliyor. Her ne kadar bunlar Facebook’un tahminleri ve geniş bir aralık olsa da, sanıyorum bu açıklamalardan yaklaşık 100 milyon Facebook hesabının sahte olabileceğini söylemek yanlış olmayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.