Finlandiya Merkez Bankası'ndan Bitcoin'e veto

Finlandiya Merkez Bankası'ndan Bitcoin'e veto

Avrupa'nın ilk Bitcoin ATM'lerinden birisinin kurulduğu ülke olan Finlandiya'da işler Bitcoin için biraz kötü gidiyor diyebiliriz. Bunun sebebi ise Finlandiya Merkez Bankası'ndan (Suomen Pankki) Paeivi Heikkinen'in yaptığı açıklamada Bitcoin'in bir para birimi olmadığını dile getirmesi.

Kısa bir süre önce Norveç de benzer bir karar alarak Bitcoin'i para birimi olarak tanımamış, ülkemizde de BDDK'nın Bitcoin hakkında resmi bir açıklaması (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) yer bulmuştu.

Nordik ülkeleri sanal para birimlerine biraz daha yakın ve bunları konuşmaktan çekinmiyorlar. Bitcoin, Finlandiya ve Norveç'te kan kaybetmiş gözüküyor, ancak Danimarka'da ise bu konu ilgililerce tartışılmaya devam ediyor.

Belirtmemiz gerekir ki her ne kadar Finlandiya ve Norveç, Bitcoin'e para birimi değildir dese de bunları ticari değeri olan bir madde olarak kabul ediyor. Bitcoin ile en büyük endişe ve yorumların çoğu, denetlenebilir olması ve Bitcoin'in bir regülasyona tabi tutulması  konusunda. Finlandiya ülke olarak rahat ve liberal yapısına rağmen bu denetlemenin gerekli olduğunu da dile getiriyor.

Dünyada herhangi bir kanuna dayalı olmadığı için Bitcoin sanal para birimi olarak değil, satın alınan bir ürün olarak nitelendiriliyor. Şu ana dek Bitcoin ile ödeme kabul eden yerler de aslında bir para birimi değil, takas usulü ile ödemeyi kabul etmiş sayılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.