Akıllı telefonların kameraları için değiştirebilir lensler fotoğrafçılığın kaderini değiştirecek mi?

Akıllı telefonların kameraları için değiştirebilir lensler fotoğrafçılığın kaderini değiştirecek mi?

Kameraların telefon boyutlarına inmesi ve telefonlarımızda yer alması ile yepyeni bir dönem başladı. Belki çoğumuz fark etmesek de, mobil fotoğrafçılık kavramı ortaya çıktı ve artık neredeyse akıllı telefonu olan herkes fotoğraf çekiyor.

Fotoğrafa ilgi duyan biri olarak, buna tepkili olan fotoğrafçıların varlığını haberdarım ancak algı olarak zaten fotoğrafçılık ve mobil fotoğrafçılık arasında tabii ki ciddi farklar var.

Bu yazımda ele almak istediğim konu ise, artık bu algının kırılmaya başlaması ve artık sınırların ortadan kalkmaya başlaması. Artık akıllı telefonlar da çok ciddi kalitelerde fotoğraf elde edebiliyor ve gerçekten de kendisine "mobil fotoğrafçı" demeye başlayan, sadece iPhone ya da Samsung akıllı telefonları ile fotoğraf çektiklerini belirten kullanıcılar var. Peki bu kullanıcılar, değiştirebilir lenslerin de yaygınlaşmasıyla fotoğrafçılığın kaderini değiştirebilecek mi?

Bu ayın başında Las Vegas'ta gerçekleştirilen CES 2014 fuarında en çok dikkatimi çeken konulardan birisi de bazı aynasız ve full-frame fotoğraf makinelerinin boyutlarının küçülmesi,  kaliteden ödün vermeden daha kompakt hale getirilmesiydi. Kısacası artık çok büyük kameralar değil, biraz daha kompakt ama değiştirilebilir lensleri de aynı profesyonel kameralar kadar kaliteli fotoğraf makinelerinin gelecek olması.

Bununla birlikte aslında yazımın ana konusunu oluşturan şey de, akıllı telefonların da yakın gelecekte bu değiştirilebilir lenslere sahip olabileceği yönünde. Geleceği böyle öngörüyorum fakat hali hazırda da kameralar için harici lensler tasarlanıyor ve piyasaya sunuluyor. Bunun şu an için en iddialı örneği, Moment adıyla karşımıza bir Kickstarter projesi olarak çıktı.

wide-tele

Bir Kickstart projesi olarak ortaya çıkan Moment, 50 bin dolarlık hedefini aşarak şu ana dek 150 bin dolara yakın para toplamayı başarmış durumda. Yukarıda da görebileceğiniz gibi, aynı fotoğraf makinelerindeki mantıkla söylemek gerekirse bir geniş açı bir de tele lens üreten Moment, akıllı telefonunuzun kamerasına aynı bir lens takıyormuşsunuz hissi veriyor. Tabii bu minik lensleri takıp çıkarabiliyor, birbirleriyle değiştirebiliyorsunuz.

uyumlucihazlar

Yukarıda uyumlu cihazların listesi bulunuyor ve aslında bu lensler hem Samsung akıllı telefonlar hem de iPhone ve iPad'lerle uyumlu olmasıyla aslında pazarda pek çok kişi tarafından kullanılabilir. Yani geniş bir pazara hitap ediyor ve hedef kitleyi de düşünürsek yukarıdaki cihazları olan kişiler çektikleri fotoğraflara da önem veriyor. Moment ile kamerasının yeteneklerini geliştirmek isteyen ve farklı bakış açılarına sahip olmak isteyen kullanıcılar mutlaka olacaktır. O yüzden Moment'in çok başarılı bir ürün olacağını düşünürken, ileride değiştirebilir lenslerin de telefonlarımızda yer bulacağını düşünüyorum. Ancak orta format ya da ileri seviye fotoğraf makinelerinin varlığı ve ihtiyacı asla bitmeyecektir.

Son olarak siz Webrazzi okurlarına Moment'in lensleri ile çekilen fotoğrafların farkını anlamanız için aşağıdaki 3 farklı fotoğrafla gösterelim.

1. Standart iPhone kamerası ile çekilmiş fotoğraf:

1KlasikiPhone

2.  iPhone'a takılan Moment geniş açı lens ile çekilmiş fotoğraf:

2MomentWide

3. iPhone'a takılan Moment tele lens ile çekilmiş fotoğraf:

3MomentTele

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.