Apple 'izinsiz' yapılan uygulama-içi satın almaların telafisi için 32.5 milyon dolar ödeyecek

Ebeveynlerin haberi ya da izni olmadan çocuklar tarafından yapılan uygulama-içi satın almalar konusundaki hukuki mücadeleyi yine aileler kazandı.
Apple 'izinsiz' yapılan uygulama-içi satın almaların telafisi için 32.5 milyon dolar ödeyecek

appleEbeveynlerin haberi ya da izni olmadan çocuklar tarafından yapılan uygulama-içi satın almalar konusundaki hukuki mücadeleyi yine aileler kazandı. Apple, App Store'dan bu şekilde yapılan satışlara ait 32.5 milyon doları ailelere geri ödemeyi kabul etti. Firma aynı konuda geçen yıl da mahkemeyle uzlaşmaya gitmişti.

Ancak bu sefer ödemenin sorunu tümden çözeceğinden şüpheli olan yargı organları, Apple'dan bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almasını talep etti. Konuyla ilgili Tim Cook'un çalışanlarına gönderdiği e-posta'da uygulamayı satın aldıktan sonra 15 dakika şifre girmeden yeni özelliklerin alınabilmesinin çocuklar tarafından suistimal edildiği yer alıyor.

Konuyla ilgili komisyon olan FTC'nin yönetim kurulu başkanı Edith Ramirez, izinsiz satın almalarla ilgili Apple'ın yapacağı geri ödemenin haricinde bir daha aynı probleminin oluşmaması için sistemin yenilenmesi gerektiğinin altınızı çiziyor. Ramirez, başvurular dahilinde geri ödeme konusunda üst limitin olmadığını da vurguluyor.

FTC'nin kararına göre, Apple Mart ayından itibaren, uygulamaya girişi takip eden 15 dakika içindeki satın almalar için uyarı sistemi uygulamak zorunda. Apple bu uyarı özelliğini devreye alana kadar müşteriler Apple'dan para iadesi almaya devam edebilecek.

cocuk-mobil

Tim Cook'un gönderdiği e-postaya dayanarak, Apple'ın uyarı sistemi konusunda yenilik yapması bekleniyor. Şu ana kadar uygulama geliştiricilere gönderilmiş bir bilginin olmadığını da paylaşalım. Apple'ın uyarı sisteminin eksikliğinin süreç sonunda milyon dolarlara mal olacağı kesin. Ancak firmanın söz konusu uygulama-içi izinsiz satışlardan ne kadar gelir elde ettiği ise bilinmiyor. Çünkü iade ödemeleri henüz sadece ABD'deki iade için başvuran müşterileri kapsıyor.

Mahkeme kararlarının haricinde Tim Cook'un gönderdiği e-postada, App Store'u Apple'ın en önemli inovasyonu ve küresel anlamda geniş bir müşteri ve geliştirici kitlesinin bulunduğunu belirtiyor. Apple CEO'sunun belirttiği inovasyonla birlikte, Apple'ın sadece 2013 yılında App Store'dan 10 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirdiğini yeniden paylaşmış olalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.