Yurt dışında önemli büyüme kat eden paylaşım ekonomisinin ülkemizdeki örnekleri de benzer bir rotada ilerliyor. Dayanıklı tüketim ürünlerinin daha az satın alınması, satın alınmış olanların da daha etkin kullanılmasıyla çevreye fayda sağlamaya odaklanan, akademik çalışmalara da sık sık konu olan paylaşım ekonomisinin hem ülkemizde hem de dünyada önemli uygulamalarından biri taşıt paylaşımı.
Ülkemizdeki örneklerden biri olan Mobilizm'i geçtiğimiz Mart ayında size tanıtmıştık. Girişim geçen süre içerisindeki büyümesini bizimle paylaştı. Buna göre Mobilizm programına katılan araçlar 6 ay içinde yaklaşık 320 bin kilometre yol yapmış. Başka deyişle, bu araçların tek sürücüyle yoıla açıkması halinde ortaya çıkacak yakıt giderinden yaklaşık 10'da 9 oranında tasarruf edilmiş. Sadece eviyle ofisi arasında aracını kullanan birisinin, aracını gün içerisinde başkalarıyla paylaşarak trafikten 15 aracın eksilmesine yardım etmiş olacağını düşündüğümüzde, bu rakamlar çevre ve kullanıcı için önemli faydalar taşıyor.
Yurt dışında çevreciliğiyle ön planda olan araç paylaşım servislerinin zaman zaman halka açık park alanlarını işgal etmeleri ya da üniversite öğrencilerinin keyif için bu sisteme katıldığı gibi olumsuz eleştiriler alsa da, günün sonunda trafikteki araç sayısında ve harcanan yakıtta çok ciddi bir azalma sağlıyor.
Araç paylaşım ekonomisini detaylandırdıktan sonra gelelim Mobilizm'in büyüme rakamlarına. Mobilizm girişimin ana dinamikleri olan araç, otopark ve üye sayısında önemli artış yakalamış. Mart ayında 26 olan araç sayısı geçen süre içerisinde 50'ye yükselmiş. Araçların tek bir yerde konumlanmasından ziyade daha fazla kişiye ulaşması için park sayısında da artışa giden Mobilizm park sayısını İstanbul odağında 35'e çıkarmış.
Araç sayısında ve park sayısında artışları şirketin geleceğe yaptığı yatırım olarak nitelendirebiliriz. Çünkü her yeni park alanı yeni kişiye ulaşmak ve talep dahilinde bulunabilmesi için aracı hazır tutmak demek. Burada önemli olan nokta, girişimin aktif kullanıcısındaki büyüme hızı. Girişim her hangi bir sayı vermese de üye sayısının 3 kat arttığını söylüyor.
Araç kiralama ücretlerinin saat başına 8 TL'den başladığı Mobilizm'le ilgilenenler araçları ve fiyat seçeneklerini buradan daha detaylı inceleyebilirler. 2014 yılı sonunda park ve araç sayısını iki katına çıkarmayı planlayan girişimin büyümesini ve paylaşım ekonomisinin ülkemizde ilerleyişini birlikte izleyeceğiz.