Google'a satılana kadar Nest hangi yatırım süreçlerinden geçti?

Google'a satılana kadar Nest hangi yatırım süreçlerinden geçti?

Google'ın Nest'i 3.2 milyar dolar nakit karşılığında aldığını sizinle paylaşmıştık. Nest'in cihaz üretimi ve satın alınmasının haricinde yatırım süreçlerini bu yazıda daha detaylı bulabileceksiniz. Apple’dan ayrılan Tony Fadell'in kurucusu olduğu Nest'in yatırımcıları arasında Kleiner Perkins Caufield & Byers, Google Ventures, Lightspeed Venture Partners ve Shasta Ventures bulunuyor.

Akıllı ev sistemleri odağındaki girişim ilk iki tur yatırımlarında yatırım tutarı ve oranlarıyla ilgili bilgi bulunmasa da C turunda 80 milyon dolar yatırım aldığını sizinle paylaşmıştık. Nestin geçen yıl C turunda aldığı yatırımla değerlemesi 800 milyon dolarken,  2014 yılının başında 2.5 kat değerlenerek D serisinde 2 milyar dolar değerlemeyle  DST Global'den yatırım aldı.

kpcb-logo1Girişim sermayeleri Nest'e yatırdıklarını katlayarak almış oldu. TechCrunch, A ve B turu yatırımcılarından KPCB'nin iki turda toplam 20 milyon dolar yatırdığını buna karşılık 20 kat dönüşe 400 milyon dolarlık bir çıkış yaptığını belirtiyor.

sahsta-venturesMayıs 2010'da kurulan Nest, 4 ay sonra ilk yatırımını aldığında KPCB'yle birlikte Webrazi Summit'12 konuşmacılarından Rob Coneybeer'in kurucusu olduğu Shasta Ventures yer aldı.

4 aylık girişimi farkederek yatırım yapmasının ötesinde 2012 yılında ülkemize gelerek akıllı ev sistemlerini anlatması girişim sermayelerinin desteği konusuna dair önemli noktaları bize gösteriyor. Shasta'nın 200 milyon doların üzerinde çıkış yaptığı belirtilmesine karşılık ne kadar yatırım yaptığı konusunda net bir rakam bulunmadığını ama KPCB'ye yakın olduğunun düşünüldüğünü paylaşalım.

nest-kuruclarNest'in ortakları Tony Fadell ve Matt Rogers'la birlikte diğer yatırımcıların ne kadar çıkış yaptığı konusunda bilgi şu an için mevcut değil ama D serisinde 2 milyon değerlemeyle yatırım yapan DST Global'ın 1.6 katla çıkış yaptığını ve  C serisindeki yatırımcılar Google Ventures, Lightspeed Venture Partners, Intertrust ve Generation Investment Management'in 40 kat değerlemeyle çıkış yaptığını çıkarım yapabiliriz.

Yatırımcı odağının dışında 1 milyar dolar değerlemenin üzerinde Pinterest, Snapchat, Path, Foursquare gibi yazılım odağında girişimlerden farklı olarak Google'ın cihaz üretimine 3,2 milyar dolar ödemesi bu yönde yeni girişimlerin önünü açtığını söylememiz mümkün.

Nest'le ilgilenenlerin satın alma haberinin haricinde bugün Ümit'in kalema aldığı Google Nest'i Neden Satin Aldi? haberini okumalarını tavsiye ederim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.