Mobil uygulamaların kullanım oranları 2013 yılında yüzde 115 arttı

Mobil uygulamaların kullanım oranları 2013 yılında yüzde 115 arttı

Mobil uygulama geliştiricilerin uygulamalarını detaylı ölçümlemek için kullandığı popüler 3. parti yazılımlardan birisi olan ve elde ettiği verilerden yola çıkarak mobil ekosistemle ilgili özel yazılar ve haberler yayınlayan Flurry, 2013 yılında mobil uygulamaların kullanımının genel büyüme oranları ve büyüme oranlarının kategori detaylarıyla ilgili önemli verilerin olduğu grafikler yayınladı.

Flurry'nin mobil uygulama sahiplerine sunduğu 3. parti araçta uygulama geliştiriciler tarafından uygulamalarına entegre edildikten sonra kullanıcıların uygulamayı açtığı ve kapattığı anı ve bu aradaki süreyi detaylı olarak raporlaması sunduğu özelliklerden yalnızca bir tanesi bu bağlamda Flurry kendi içinden çıkardığı veriye dayanarak 2013 yılında genel mobil uygulamaların 2012 yılına göre kullanım oranı/süresinin %115 arttığı ve bunun 2013 yılı için beklenen bir sonuç olduğunu aktardılar. 

chart

Genel uygulamalardan hangi uygulama kategorilerinin büyüdüğüne ve kullanımının arttığına bakacak olursa Araçlar & Verimlilik kategorisindeki uygulamaların kullanımının 2012 yılına göre 2013 yılı içinde %149 büyüdüğünü görüyoruz. Bu kategorinin büyümesinin temel sebebi olarak tabletlerin ağırlıklı olarak bilgisayarların yerine geçmeye başladığını ve Evernote, Quip gibi uygulamaların mobil versiyonlarının hem akıllı telefon kullanıcıları hem de tablet kullanıcıları tarafından yoğun kullanıldığını gösterebiliriz. Oyunlar ise %66'lık bir büyüme kaydetmiş, mobil uygulamaların genel kullanım oranının %115 arttığını düşünürsek bu rakamın yanında oyunların kullanım süresinin %66'lık büyümesi ile aslında oyun alanının doygunluk belirtilerinin başladığını söyleyebiliriz.

2013 yılında ise en yüksek kullanım oranında büyüme gösteren kategori ise Mesajlaşma ve Sosyal Uygulamalar kategorisi oldu. 2013 yılının mesajlaşma uygulamalarının yılı olduğunu söylersek yanılmış olmayız.  WhatsApp, WeChat, KakaoTalk, LINE, Facebook Messenger, SnapChat gibi uygulamalar kullanıcılar arasında oldukça popülerdi bunların özelinde WeChat ve LINE'ın dünya çapında yürüttüğü reklam çalışmaları ve ünlülerle birlikte yaptıkları reklam kampanyalarıyla adlarından oldukça fazla söz ettirdiler.

2013 yılında sosyal mesajlaşma alanında tüm bunlar olurken tabi ki bu uygulamaların kullanım oranınada yansıdı ve %203 gibi oldukça yüksek bir rakamla 2013 yılında kullanım oranı en fazla yükselen kategori oldu. Son olarak Snapchat'in Facebook'un 3 milyar dolarlık teklifini reddetmesi ile birlikte dikkatleri üzerine çeken mesajlaşma ve sosyal paylaşım uygulamalarının 2014 yılındada etkisini sürdüreceğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.