Google, termostat ve duman dedektörü yapan Nest’i neden satın aldı?

Google, termostat ve duman dedektörü yapan Nest’i neden satın aldı?

Teknoloji dünyasında inanması zor rakamlara bir başka şirketi satın alma misyonunu bir süredir Facebook üstlenmişti. Her ne kadar düzenli olarak satın alma gerçekleştirse de Google’ın bir kaç yıldır satın almalarda çok yüksek rakamlara çıktığını görmemiştik. Sizlere dün gece son dakika gelişmesi olarak duyurduğumuz Nest satın alması ise Google’ın da istediğinde çok cömert olabileceğini hatırlattı.

Fakat ilk tepkiler gösteriyor ki bu satın alma ile ilgili pek çok farklı görüş var. Google’ın 3,2 milyar dolar nakit para karşılığında satın aldığı Nest’in akıllı duman dedektörleri veya termostatlarının bir arama motorunun ne işine yarayacağı soru işaretlerine neden oluyor.

Bu soru işaretlerini gidermek için olaya biraz daha geniş bir açıdan bakmak işe yarayabilir…

Google: Aramadan fazlası

Her şeyden önce daha göz önündeki ürünü bir arama motoru olsa da, Google’ın asıl işinin reklamcılık olduğunu hatırlamakta fayda var. Fakat Google’ın asıl istediği dünya çapındaki milyarlarca kişinin günlük olarak kullanacağı ürünler ve servisler geliştirmek.

Akıllı telefonlar, akıllı gözlükler, akıllı arabalar, akıllı robotlar ve Nest satın alması ile birlikte artık akıllı ev araçları da bu listeye katılmış oluyor. Nest’in ürettiği internete bağlı akıllı ev cihazları Google’ın daha fazla eve girmesini ve kullanıcıların her gün bir kısmı daha dijitale taşınan gündelik yaşamlarında daha fazla yer almasını sağlayabilir.

Nest: Google’ın evlere giriş kapısı

Google bunu daha önce Google TV ile denemişti fakat beklediği başarıya bir türlü ulaşamadı. Chromecast bu yöne doğru atılmış diğer önemli bir adım fakat o da henüz çok yeni. Nest’in var olan ürünleri ve Google’ın vizyonu ile desteklendikten sonra üretip sunabilecekleri ise bambaşka bir konu.

Yani Nest, Google için nesnelerin interneti tarafındaki atılımlarını son derece güçlendirebilir. Bu kavram henüz yeni sayılabilecek olsa da, sahip olduğu potansiyel inanılmaz bir büyüklükte. Analistler neslenerin internetinin milyarlarca değil, trilyonlarca dolar çapında bir pazar olacağını ön görüyorlar. Google adına ise bu potansiyele ulaşmasını sağlayabilecek 3,2 milyar dolarlık satın alma aslında son derece makul bir yatırım olarak görülebilir.

Bu arada daha önce Jeff Bezos’un 250 milyon dolara The Washington Post’u satın almasında yaptığımız gibi ufak bir hesap da bu satın alma için yaptığımızda, aslında toplam rakam büyük olsa da Google için çok ciddi bir yük getirmediğini görebiliyoruz. Son çeyrekte 56 milyar dolar nakit veya nakte çevrilebilecek değere sahip olan Google için 3,2 milyar dolar, toplamda bu nakit stoğunun sadece yüzde 5 civarı bir kısmını bu satın alma için ayırmış oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.