Facebook profilleri işe alınacak yeni elemanlar hakkında neler söylüyor?

Facebook profilleri işe alınacak yeni elemanlar hakkında neler söylüyor?

İnternet kullanıcılarının sosyal medyada geçirdikleri zaman giderek tüm günlerinin daha büyük bir bölümünü kaplamaya başladı. Bu süre boyunca Facebook, Twitter ve diğer sosyal ağ sitelerinde paylaşılan bilgilerin toplamı ise her bir bireyin kim olduğunu anlamak için yeter de artar bile.

Ya da en azından böyle görünüyor. Fakat son yapılan bir bilimsel araştırma, kullanıcıların sosyal medya profillerinin incelenmesinin bu bireylerin kişilikleri hakkında sanıdığı kadar çok ipucu barındırmadığını ortaya koyuyor.

416 adayın Facebook profili incelendi

Florida, Old Dominion ve Clemson Üniversiteleri ile Accenture yönetim danışmanlık firmasının bir arada yürüttüğü araştırmada bir kullanıcının Facebook sayfasındaki paylaşımların incelenerek, o kişinin profesyonel iş yaşantısına dair ne kadar çok bilgi toplanabileceği ve ne gibi ön görülerde bulunabileceği değerlendirildi.

İş başvurusu yapmış, üniversiteden yeni mezun 416 aday üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, kullanıcıların izniyle Facebook paylaşımları 86 işe alım uzmanı tarafından tek tek incelenmiş ve raporlanmış. Bu sırada her bir uzman sadece 5 adayın profilini incelemiş ve kendilerine adayla ilgili herhangi bir ek bilgi verilmemiş.

Kadınların puanı yüksek

İşe alım uzmanlarının verdikleri puanlar incelendiğinde genel olarak kadın adayların, erkek adaylardan daha yüksek puan aldıkları görülmüş. Ayrıca adayların Facebook paylaşımlarında argo/küfür, partideyken ve içki içtikleri anlara ait fotoğraflar, dini veya cinsel içerikli paylaşımların çok sayıda olması düşük puan almalarının başlıca sebepleri olarak göze çarpıyor.

Araştırmacılar bu değerlendirmeden 1 yıl sonra uzmanlarla tekrar bir araya gelmiş ve Facebook paylaşımlarına bakılarak kişilerin kişilik ve iş performanlarına dair öngörülerin ne kadar doğru çıktığını sormuşlar. İş verenlerle yapılan bu ikinci tur görüşmede, 292 adaydan 142’sinin Facebook paylaşımlarından elde edilen verilerin adayların iş performansıyla ilgisinin sıfır veya sıfıra yakın olduğunu ortaya çıkmış.

Araştırmacılar bu sonuçlar doğrultusunda, iş veren ve İK uzmanlarının adaylara ait sosyal medya hesaplarından elde edilen verilerin şu aşamada işe almada kriter olarak kullanılmasının sağlıklı olmayan sonuçlara yol açabileceği yönünde uyarıyorlar.

Araştırmanın tamamını şuradan inceleyebilirsiniz.

Peki sizce gerçekten de Facebook hesapları kişiler hakkında doğru bilgiler vermiyor olabilir mi?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.