TBMM'nin en genç iki milletvekili, sosyal medyayı konuştu

TBMM'nin en genç iki milletvekili, sosyal medyayı konuştu

Webrazzi'nin sizler için toplam 300 davetiye hediye ettiği Yeni Dijital Dünya Zirvesi'nin en dikkat çeken oturumuna katılan TBMM'nin en genç milletvekilleri, Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın yönettiği panelde konuştu.

"Devlet Yönetiminde Sosyal Medya'nın Etkisi" oturumunda, AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal Macit ve CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, dijital dünyayı ve sosyal medyayı konuştu. Oturum, iktidar partisi ve ana muhalefet partisinin en genç milletvekillerinin katıldığı bir oturum olması, üstelik sosyal medyayı çokça kullanan siyasi isimlerin sosyal medya ve dijital dünyayı konuşması itibariyle oldukça ilgi çekiciydi. Siz Webrazzi okurları için, bu oturumdan aldığım notları bir araya getiriyorum.

Sözü ilk olarak devralan CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, devlet ve bakanlıkların temsilen sosyal medyada hesaplarının bulunmasının, devlet kurumlarının sosyal medyada da şeffaf ve katılımcı olması gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasının başında, "Devlet sosyal medyada olmalı mı, olmamalı mı?" sorusuna da kesin bir  yanıt veren Tunay, devletin sosyal medyada olması gerektiğini vurguladı ve bu tarz sorular yerine, daha derin sorular sormamız gerektiğini katılımcılara aktardı.

Turgut_ÖzalTunay, internetin gelişme ve yaygınlaşma hızına dikkati çekerek, hoş bir örnek de verdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1990 yılında ODTÜ'de yaptığı bilgisayar açılışında çekilen bir fotoğrafını katılımcılarla paylaşan Faik Tunay, şu anda Türkiye'de her 2 evden birinde internet bağlantısının bulunduğu bilgisini paylaştı. Konuşması boyunca, "dijital vatandaşlık" kavramı konusuna sıkça değinen CHP'li Faik Tunay, insanların dijital dünya konusunda hem dijital yerlilerin, hem de dijital göçmenlerin bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye'ye karşı siber saldırıların da sıkça yapıldığını, bu noktada bilinçlenmenin ve dijitali doğru amaçlarla kullanmanın önemine değindi. Devletin sosyal medyada var oluş sürecinin, genç milletvekillerinin Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları aktif kullanarak ve doğru örnekler vererek hızlanacağına hiç şühpe yok.

Zirveye katılan katılımcıların etkinliği sahneden değil, tweet'lerin aktığı tweetwall'dan takip edildiğini belirterek başlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal Macit, sosyal ağlar ile aslında herkesin siyasi bir aktör haline geldiğini belirtti. İzlenimlerini, Anadolu'da yaptığı bazı ziyaretlerinden verdiği örneklerle anlatan Macit, artık kendilerinden yol, elektrik ya da su değil, hızlı internet istendiğini aktardı.

yenidijitaldunyazirvesi

Sosyal medyanın faydalarından bahseden Bilal Macit, devlet ve devletin bilgi aktardığı kanalların iki taraflı olduğuna vurguda bulundu. Artık deprem durumlarında rasathane web sitelerine değil, Twitter gibi sosyal ağlara bakıldığını belirten Macit, artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş sosyal medyanın gücüne dikkat çekti. Yapı itibariyle kitle yayılımı yüksek ve çoğu zaman daha ucuz maliyetlerle kullanılan sosyal ağın siyasal alandaki avantajlarını da belirtti. 10 bin kişinin katıldığı mitingde çektikleri ve YouTube'a yükledikleri videonun 1 milyon kez izlendiğini aktaran Bilal Macit, kitlelere erişim konusunda da harika bir örnek verdi.

AK Parti ve CHP aynı görüşte

Benim de gerçekten üzerine düşündüğüm ve pek de doğru bulmadığım "tweet aracılığıyla kan duyuruları"na değinen Bilal Macit, burada aktif katılımcı olunmadığını, kan duyurusu RT yapanların sorumluluğu o noktada üzerinden attıklarını aktardı. Aslında Macit'in burada değinmek istediği konu Tunay'ın da belirttiği gibi dijital dünyanının bilinçli kullanılmasıydı, bu noktada hem AK Parti hem de CHP'nin en genç Milletvekilleri aynı görüşte, bilinçli kullanım konusuna vurgu yaptı. Gezi Parkı olaylarının dijital boyutuna da değinilen oturumda, burada kullanılan asılsız ya da başka ülkelerde çekilen fotoğrafların ortamı provoke amaçlı kullanılması konusun da iki Milletvekili de aynı görüşü paylaştı. Tabii ki hiç kimsenin savunamayacağı bu tarz paylaşımlar maalesef o dönemde sosyal medyada etkili olmuştu. Burada siyasi boyuttan ziyade, dijital mecraların doğru kullanılması hakkında da tüm salon hemfikirdi. AK Parti Milletvekili Bilal Macit'i konuşması ayrılan süreyi biraz aşınca CHP'li Faik Tunay, esprili bir dille "Bilal Bey iktidar avantajını kullanıyor" diyerek salondaki katılımcıları güldürdü.

Hem dijital dünyadan bir isim olarak, hem de bir vatandaş olarak AK Parti ve CHP'den iki çok genç Milletvekilinin aslında dijital dünya ile ne kadar çok yakın oldukları, ilgilendiklerini ve önemsediklerini görmüş oldum. Hatta biraz da şaşırdım, çünkü milletin vekilleri ve ülkeyi yöneten siyasi figürler gençleştikçe, siyaset de değişecek ve bu dünyaya ayak uydurmak ancak genç beyinlerin dijital enstürmanları doğru bilinçle kullanmasıyla mümkün olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.