Distimo mobil uygulama mağazaları için 2013 raporunu yayınladı

Distimo mobil uygulama mağazaları için 2013 raporunu yayınladı

Her ay düzenli olarak mobil uygulama mağazaları için raporlar hazırlayan ve mobil uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını ölçümlemelerine olanak sağlayan Distimo 2013 yılı için mobil uygulama mağazalarını analiz ettiği raporunu yayınladı.

Raporda ilk dikkat çeken bilgi mobil uygulamaların gelir modelleri. Distimo verilerine göre ''freemium'' modeli 2013 yılında mobil uygulama geliştiriciler tarafından çoğunlukla tercih edilmiş ve yeni uygulama geliştiren kişi/şirketlerde ''freemium'' modelini çoğunlukla tercih ettiğini bunun yanında ''ücretli uygulama'' modelinin ise gelir dağılımında önemsenecek bir orana sahip olduğu ancak ''freemium'' modelin gelir elde etmek için en çok tercih edilen ve geliştiricilere en fazla kazandıran model olduğunun altı çizilmiş.

business-models

Büyüyen pazarlarda ise tam anlamıyla Asya mobil uygulama pazarı inanılmaz bir büyüme gösterdiğini söyleyebiliriz. En fazla büyüyen 3 uygulama pazarına ülke bazında baktığımızda Güney Kore, Çin ve Japonya olduğunu görüyoruz. 2012 yılına göre Güney Kore %759, Çin %280, Japonya %245 büyüme gösterdiği bunun yanında uygulama geliştiricilerinin en fazla gelir elde ettiği ülkeler ise Amerika, Japonya, Güney Kore, İngiltere, Çin, Avustralya, Almanya, Kanada, Fransa, Rusya olarak açıklanmış.

market growth

Şirket bazında uygulama mağazalarının pazar paylarına baktığımızda Haziran 2013'ten bu yana Google Play'in %7'lik bir artışla %37 pazar payına çıktığını Apple'ın ise %63'e gerilediğini görüyoruz. Distimo'nun satır arasında verdiği önemli bir bilgi ise Kasım ayında özel bir özelliğe sahip olamayan seçilen bir günde Google Play Store ve Apple App Store'da en fazla kazanan 200 uygulama üzerinde yapılan analizde günlük gelirlerinin toplamda Apple App Store için yaklaşık olarak 18 milyon dolar, Google Play Store için ise 12 milyon dolar olduğu açıklanan bir diğer önemli veri.

Bu oran aynı şekilde geçen yılla kıyaslandığında 2012 yılında Apple App Store için 15 milyon dolar, Google Play store için ise 3,5 milyon dolar olduğunu belirtelim. Pazar payında Apple App Store önde gözükse dahi gelir bakımından 1 yılda Play Store'un çok iyi bir yol kat ettiğini söyleyebiliriz.

market share

Apple'ın hafta başında açıkladığı 2013 yılının popüler uygulamanı listelediği ve bizimde Türkiye özelinde sizlere sunduğumuz yazımıza buradan ulaşabilir, Distimo'nun raporunun tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.