Tarihin en hızlı büyüyen iPhone oyunlarından birinden neler öğrenebiliriz?

Tarihin en hızlı büyüyen iPhone oyunlarından birinden neler öğrenebiliriz?

İlk önce şuna açıklık getirelim: Hayır, söz konusu oyun Candy Crush, Draw Something veya Angry Birds değil. Sadece 3 hafta içerisinde 3,5 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşan oyun, ilk bakışta oldukça basit görünen bir soru-cevap oyunu olan QuizUp.

7 Kasım’da yayınladıktan hemen sonra 3 yıl önce kurulmuş olan yapımcısı Plain Vanilla’yı üne kavuşturan oyun, ilk 10 gün içerisinde 1,5 milyon kullanıcı ve 70 milyon oynanmaya ulaştı. Daha da ilgi çekici olan detaylardan biri kullanıcıların ortalama oyunda kalma sürelerinin 40 dakikanın üzerinde olması.

Peki bir gecede üne kavuşan QuizUp bu şaşırtıcı başarısına nasıl kavuştu?

Oyun temel olarak, kullanıcıların farklı kategorilerdeki sorulara daha fazla doğru yanıt vermek için yarıştıkları bir soru-cevap oyunu. Yani internetteki daha popüler ismiyle bir quiz veya trivia oyunu. Fikir yeni değil, daha önce sayısız farklı örneği ortaya çıktı. QuizUp’ı farklı kılan ise bu eski oyun modeline yenilikçi yaklaşımı.

Tarihin en hızlı büyüyen iPhone oyunundan birinden neler öğrenebiliriz?

Basitlik ve sadelik

QuizUp’ın ilk dikkat çeken özelliği son derece basit ve sade olması. Fakat bu oyunda derinlik olmadığı anlamına da gelmiyor. E-posta veya Facebook ile hızlı bir şekilde hesap oluşturup sadece bir kaç saniye içerisinde oyunu oynamaya başlayabiliyorsunuz. Bu sırada oyunu öğrenmek veya karmaşık oyun sistemlerine alışmak zorunda değilsiniz.

Oyunun size basit bir soru-cevaptan daha fazla neler sunduğunu ise ilk oyununuzu bitirdiğiniz anda (yaklaşık 30 saniye sürüyor) görmeye başlıyorsunuz. Tecrübe sistemi ile seviye atlayıp, maç istatistiklerini görmek, soruları tek tek yeniden incelemek ve rozetler kazanmak gibi ek özellikler oyunun ardından karşınıza çıkıyor ve ilginizi oyunda tutmayı başarıyor.

Çeşitlilik

Eğer geniş kitlelere hitap edecek bir oyun yapmak istiyorsanız, çok farklı özellik, beklenti ve ilgi alanlarına sahip kullanıcının aynı anda ilgisini çekebilmeniz gerekiyor. Bir soru cevap oyunundan bahsettiğimizde ise bu çeşitli kategoriler anlamına geliyor. QuizUp’da Web kültürü, beyzbol, Friends dizisi gibi çeşitli alanlarda 300’e yakın kategori yer alıyor.

Toplamda ise sistemdeki kayıtlı soru sayısı 200 binin üzerinde ve sürekli artıyor. Üstelik oyunun hayranları kendi sorularını da gönderebiliyorlar. Bu hem çeşitliliğin artmasını, hem de tekrarlanan soruları azaltmayı sağlıyor.

Tarihin en hızlı büyüyen iPhone oyunundan birinden neler öğrenebiliriz?

Tabi ki sosyal

Bugünlerde sosyal medyanın gücünü arkanıza almadan 3 haftada 3,5 milyon kişiye ulaşmak pek mümkün değil. Oyun içerisinde kullanıcıyı rahatsız etmeden eklenecek sosyal öğeler, hem kullanıcıların başarılarını paylaşarak oyundan aldıkları keyfi artırmayı, hem de oyunun ününün kulaktan kulağa yayılmasını sağlıyor.

Odağı daraltmak

Plain Vanilla QuizUp’tan önce The Moogies adlı bir oyun çıkardı fakat başarılı olamadı. QuizUp bir anda başarıyı yakalayınca firma tüm odağını sadece tek bu projeye kaydırdı. Şu anda Plain Vanilla’da QuizUp’tan başka bir konunun konuşulmadığı söyleniyor. Öyle ki Plain Vanilla’nın resmi web sitesi bile QuizUp’ın sitesi haline gelmiş durumda.

Alternatif (ve kullanıcı dostu) gelir modeli

Tüm oyunlar nihayetinde gelir üretmeyi hedefler, fakat asıl önemli olan bunu nasıl yapacakları. Bazı oyunlar kullanıcıyı oyun içi satın almalara yönlendirmek için ciddi bir çaba sarfediyorlar. Bu konudaki en popüler yöntem ise kullanıcının oyunla ilgili rahatsızlığını azaltmayı önermek. Örneğin eğer bir sonraki bölüme geçmek için 24 saat beklemek istemiyorsanız arkadaşlarınızdan yardım isteyebilir veya oyun içi satın alma yapabilirsiniz.

QuizUp ise kullanıcıya aşmak için para ödemeyi kabul edebileceği engelleri kullanmak yerine farklı markalarla iş birliğine gitmeyi tercih etmiş. Oyun içinde kendi özel kategorisi olmasını isteyen bir marka QuizUp ile anlaşıyor ve sponsorlu quiz’ler hazırlanıyor. Markalar da bu sayede o kategorideki bilgisini sınamak ve soruları görmek isteyen kullanıcılara doğrudan ulaşabiliyorlar. Örneğin Twilight film serisi bu sayede QuizUp üzerinden 2 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarmış.

QuizUp doğru yaklaşımlarla yeni bir oyunun dünya çapında sansasyonel başarı yakalamasının mümkün olduğunun bir göstergesi. Tabi ki Plain Vanilla’nın 3 yıllık bir şirket olduğunu ve QuizUp öncesinde hem ayakta kalmasına yetecek yatırımı almış, hem de doğru bağlantıları kurmuş olduğunu da gözden kaçırmamakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.