Medianova CEO'su Serkan Sevim ile yeni ürünleri Aksela'yı konuştuk

Medianova CEO'su Serkan Sevim ile yeni ürünleri Aksela'yı konuştuk

Son kullanıcıya hitap eden şirketler doğal olarak daha fazla bilinirliğe sahip olsa da B2B servis sağlayan firmaların internet ekosistemine önemli katkısı bulunuyor. Hem son tüketici hem de B2B kanalında da başarıya ulaşmış bir girişimci olan Medianova CEO'su Serkan Sevim444cicek'in satışından sonra geçen iki yılı ve yeni ürünü Aksela'yı ilk bizlerle paylaştı.

444çiçek'i Çiçeksepeti'ne sattıktıkan sonra Medianova'ya odaklanan Sevim, daha önce ödül aldığı Deloitte Teknoloji Fast 50'de iki kere daha alarak odaklanmasının olumlu sonuçlarını almış görünüyor. 2011'de Ortadoğu'ya 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren Medianova şimdi yeni ürünü Aksela ile web sitelerinin ve web uygulamalarının yüklenme hızını  tarayıcı ve cihazlara göre optimize ederek arttırmayı planlıyor.

Özellikle site hızının artması ile web sitelerinin organik trafiklerini artıracakları Aksela ürününü Vidivodo ile test yapıldığını belirten Serkan Sevim'in organik trafikte iki ay içerisinde %37 artış yakalandığını paylaşması dikkat çeken önemli rakamlardan birisiydi. 

aksela-kullanım-faydası

Ahmet Buğra Ferah:  Lansmanına hazırlandığınız Aksela ile başlayalım isterseniz konuşma ürünüz için neler söylemek istersiniz? Şu an verdiğiniz CDN hizmetinin devamı olarak mı nitelendirmeliyiz? Yoksa tamamen bağımsız bir ürün olarak mı?

Serkan Sevim: Aksela, yeni bir Dinamik Site Hızlandırma Servisi, aynı CDN’i Türkiye’de sunduğumuz yıllardaki gibi bizi son derece heyecanlandırıyor. Bildiğiniz üzere bir web sitesinin dijital varlık dediğimiz görsel, css, javascript gibi nesneleri CDN’den servis edildiğinde ciddi bir sıkıştırma ve optimizasyonlar ile hızlanıyor. Bu sebeple gittigidiyor.com, kariyer.net, milliyet.com.tr, ciceksepeti.com, sporx.com gibi siteler Medianova’nın CDN hizmetini kullanıyor.

Aksela ise, CDN’e ek olarak dinamik sayfaların kodlarını anlık olarak yeniden oluşturarak sitenin boyutunu küçültüyor, javascript kodlarını birleştiriyor ve tarayıcıların hoşuna gidecek bir kaç optimizasyon ile yükleme hızını arttırıyor. Dolayısı ile dinamik bir siteyi hızlandırmak için gerekli tek platform diyebiliriz. Faydası anlık olarak görülebildiği için platformun ne kattığı çok daha net oluyor.

Öte yandan hızlı bir site, SEO çalışmaları içinde ciddi bir artı puan demek. Dolayısı ile Aksela, müşteri memnuniyeti, satışa dönüşüm gibi konuların yanında SEO tarafında da ciddi bir fayda sağlıyor. Hızlı çalışan bir siteye finans, otomotiv gibi sektörlerdeki kurumsal sitelerden eticaret ve haber portallerine kadar herkesin ihtiyacı var diye düşünüyoruz.

ABF: Aksela'nın CDN hizmetinin verimliliğini artıracağını belirmiştiniz. Yurtdışından önemli rakiplerin ülkemiz pazarına girdiğini de düşündüğümüzde diğer firmalardan CDN hizmeti alan firmaların Aksela'yı tercih etmesini sağlayacak sebepleriniz nelerdir?

SS: Aksela, CDN’e bir alternatif değil. Tamamlayıcı bir servis. Dolayısı ile Medianova’dan veya herhangi bir CDN’den hizmet alan bir şirket aynı zamanda Aksela’yı da kullanarak dijital servislerini daha üst noktaya taşıyabilir.

Bu rekabetçi dünyada artık dijital servisler ciddi bir takım çalışması gerektiriyor. Hosting servis sağlayıcı, SEO danışmanları, CDN hizmetleri ve şimdi Dinamik Site Hızlandırma Servisleri, şirketin kendi ekibi ile beraber çalışınca ortaya başarılı bir servis çıkıyor. 2009’daki gibi bir servisin artık “sadece çalışması” yetmiyor diye düşünüyorum.

ABF: 444cicek'ten çıkışınızdan sonra Medianova'ya odaklanmak istediğinizi belirtmiştiniz, Yaklaşık 2 yıl içerisinde Medianova'da istediğiniz büyümeyi  yakalayabildiniz mi? 

SS: Kesinlikle. Aslında iki ayrı girişim olan 444cicek ve Medianova’nın ayrı ayrı büyümesi her girişimcinin hayal ettiği bir durumdu. 444cicek’den güzel bir şekilde çıktıktan sonra pazardaki pozisyonu ve teknoloji üreten konumu itibariyle çok daha büyük fırsat gördüğüm Medianova’ya %100 odaklandım.

Ekip 3 katına çıkarken ciroda da ciddi anlamda büyüme yaşadık. Deloitte Teknoloji Fast50 yarışmasında bu sene de dahil olmak üzere 3.kere arka arkaya ödül almış olmamız da bu büyümenin önemli bir göstergesi. Ciddi bir ihracat hamlesi yapıp altyapımızı geliştirdik. Global CDN şirketleri ile Orta Doğu gibi pazarlarda karşılaşmamız ve ellerinden iş alabiliyor olmamız kendimize olan güvenimizi arttırdı. Tabii bu sürede Türkiye’de de büyümeye devam ettik, hitap ettiğimiz sektörleri ciddi şekilde çeşitlendirdik. Sadece Medya’da değil, Enterprise, E-ticaret, Kamu ve Oyun sektörlerinde de ciddi bir paya sahip olduk.

ABF: Geçen 2 yıl içerisinde internet ekosisteminde ki gelişmeyi küresel ve ülkemiz perspektifinde nasıl değerlendiyorsunuz?

Normal bir süreç işliyor diye düşünüyorum. Açıkcası biz bu günleri Amerika’da mezun.com’u kurduğumuz yıllarda da görmüştük. Orada da 1999-2000 yıllarındaki patlamayı ve ardından 2001 yılındaki çöküşü yaşadık. 2004’den itibaren herşey normale dönmüştü. Şimdi Amerika’da ve dünyada internetin gücünü ve geleceğini tartışan kimse yok. Türkiye de aynı süreçten geçiyor. Burada önemli olan girişimcilerin sakin bir şekilde ayağı yere basan iş planları ile hayatlarına devam etmeleri olacak. İş hayatı bir maratondur, bunu idrak eden her zaman başarılı olacaktır. Biz de Medianova ekibi olarak maraton koştuğumuzun bilincinde olan bir durumdayız. Bir başarı sonunda hemen pasta kesmeyiz veya başarısızlık durumunda da hemen moral bozmayız. Sonunda kazanan olmayı her zaman tercih ederiz.

ABF: 2013'ün internette video yılı olacağı öngörüleri gerçekleşti diyebiliriz ama mobilde beklentilerin ötesinde bir büyüme gerçekleşti. OTT TV pazarının büyümesi öngörülürken mobil tv uygulamaları daha hızlı bir artış gösterdi OTT TV ve Mobil TV ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

WebTV ve MobilTV aslında yıllardır göstere göstere geliyordu. Bir günde oluşmuş bir pazar değil. Milliyet.com.tr ve Hurriyet.com.tr ile ilk ciddi WebTV ürününü 2009 yılında çıkarttık. Teknolojimiz ve yurtdışındaki gibi uygun maliyetler ile içerik sahiplerinin ellerini çok rahatlattık. Bu sayede bir çok yeni servis bizim platform üzerinde çıktı. Başka bir örnek olarak Fizy.com’un katlanarak büyümesi Medianova altyapısına geçtikten sonra başladı ve belki de bu başarı Turkcell’in şirkete yatırım yapmasına sebep oldu.

Dolayısı ile bu pazarın oluşmasında Medianova’nın da ciddi bir yeri var diye düşünüyorum. CDN (Content Delivery Network) dediğimiz servisin yanında bir çok katma değerli servis sunuyoruz. Encodio platformumuzda şimdiye kadar 100 milyondan fazla içerik encode ettik. Bulut CDN depolama altyapımızda 400 milyondan fazla tekil içerik var. Tabii ki bunların hepsi süreçleri kolaylaştırıyor. Son kullanıcılar da bu kesintisiz ve kaliteli hizmetleri doğal olarak daha çok kullanmak istiyor. Dolayısı ile pazar büyüyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde SmartTV entegrasyonları, mobilin daha da gelişmesi ve yeni içerikler ile büyümeye devam edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.