Ortalama satış fiyatları düşünce, akıllı telefon satışları 1 milyara ulaştı

Ortalama satış fiyatları düşünce, akıllı telefon satışları 1 milyara ulaştı

Küresel olarak akıllı telefon kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Özellikle gelişmiş olan ülkelerde kullanım oranlarının üst seviyeye çıkması bugün bu pazarların bir doygunluk seviyesine erişmesine neden olsa da, akıllı telefon satışları hız kesmek yerine daha da artıyor. Bunun sebebi ise gelişmekte olan ülkeler…

IDC’nin raporunda 2013 sonuna kadar dünya çapında satılacak olan akıllı telefonların 1 milyar adet barajını aşacağı ön görülüyor. Gelişmiş olan ülkelerde daha çok ilgi gören üst segment cihazların satışları belli bir doygunluk sınırına ulaştığı için üreticiler rotalarını daha ucuz alternatiflere doğru çevirmeye başladılar.

Gelişmekte olan ülkelerde ortalama satış fiyatları giderek düşen akıllı telefonlara ilgi ise son derece yüksek…

Ortalama satış fiyatları düşünce, akıllı telefon satışları 1 milyara ulaştı

Rapora göre cihazların ortalama satış fiyatları yüzde 12,8 oranında geriledi. 2012’de satılan ortalama akıllı telefon fiyatı 387 dolar iken, 2013’te bu rakamın 337 dolara düştüğünü görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ucuz modellerin sayılarının artması ile birlikte 2017 yılına varıldığında satılan akıllı telefonların ortalama fiyatının 265 dolara kadar inmesi bekleniyor.

Fakat bu da satışların artması anlamına geliyor. 2012’ye göre yüzde 39,3 oranında artış ile 2013’te 1 milyar barajını aşması beklenen akıllı telefon satışlarının 2017’de ise 1,7 milyar adede ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu 2013’ten 2017’ye kadar ortalama yüzde 18,4’lük yıllık artış anlamına geliyor.

Ortalama satış fiyatları düşünce, akıllı telefon satışları 1 milyara ulaştı

2013 - 2017 arasında satışların en az artacağı bölge yüzde 7,8 ile Kuzey Amerika. Ardından ise yüzde 11,1 ile Avrupa geliyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ortadoğu ve Afrika’da yüzde 18,5, Asya Pasifik bölgesinde yüzde 23,2 ve Latin Amerika’da yüzde 23,7’lik artış gözlenmesi bekleniyor.

Ortalama fiyatlarda ise önümüzdeki 5 yıl Kuzey Amerika dışında düşüş devam edecek. Kuzey Amerika’da ortalama fiyatların 2017’ye kadar yıllık ortalama yüzde 2,1 artacağı tahmin ediliyor. Diğer bölgelerde ise sırasıyla Latin Amerika’da yüzde 5,7, Ortadoğu ve Afrika’da yüzde 7,3, Asya Pasifik bölgesinde yüzde 8,9 ve Avrupa’da yüzde 9 düşüş bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.